“O ovom zločinu se ćutalo 70 godina” Osveštano spomen-obilježje u Potkozarju (FOTO)
Foto: V.Kresojević

“O ovom zločinu se ćutalo 70 godina” Osveštano spomen-obilježje u Potkozarju (FOTO)

U ovom dijelu Grad je podržao značajne projekte.

U prisustvu velikog broja građana, u Potkozarju je osveštano spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na 624 civila ubijena 5. i 12. februara 1942. godine u Ivanjskoj (Potkozarju), Piskavici i Verićima.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je sa saradnicima prisustvovao osveštanju spomen-obilježja, kazao je da su potkozarska sela jedan od najljepših predjela naše Banjaluke i mjesta gdje je naš narod pokazao najveću vitalnost, hrabrost i odvažnost.

-To znači da su i oni koji nas ne vole prosto znali gdje je suština srpskog bića kada pričamo o Krajini i ovom podneblju. I tih nesrećnih vremena Drugog svjetskog rata bila je čitava jedna ideja da srpsko biće ovdje ne postoji, da nas ubiju bez ijednog ispaljenog metka. 624 čovjeka ubiti za svega nekoliko dana, od čega je 208 mladih do 15 godina, to govori o maskaru koji se ovdje desio – naveo je gradonačelnik.



O ovom zločinu se, nažalost, kako ističe – ćutalo 70 godina.

-I nakon svih tih godina od svega toga što se desilo, ovdje nije bilo spomen-obilježja. Na inicijativu tadašnjeg narodnog poslanika pokojnog Nedeljka Milakovića i porodice Milaković ovdje je davno začeta ideja da se uradi ono što je sada urađeno, a to je spomenik u čast svih stradalih sa ovog područja Potkozarja – kazao je gradonačelnik i dodao da je podržao izgradnju spomenika zajedno sa predsjednikom Udruženja „Kozara“, Zoranom Milakovićem, dobrotvorima i mještanima, te da je Grad izdvojio između 150.000 i 200.000 KM.

Na ovom području, kako je kazao – Grad je podržao i druge značajne projekte, poput izgradnje pozornice za održavanje različitih dešavanja, a namjera Grada jeste i da se obnovi tamošnji društveni dom.

Predsjednik Udruženja „Kozara“, Zoran Milaković kazao je da njegov brat Nedeljko Milaković 2017. godine započeo vlastitim sredstvima izgradnju spomen-obilježja u Potkozarju.

-Nažalost, 2020. godine kada je preminuo ja sam to preuzeo. Važnost izgradnje spomenika, koja je koštala oko 300.000 KM, prepoznao je i gradonačelnik Draško Stanivuković i podržao na čemu mu u ime potomaka ubijenih upućujemo veliku zahvalnost – naveo je Milaković.

On je podsjetio da se 5. i 12. februara 1942. godine u naseljima Ivanjska, Piskavica i Verići desio ustaški pokolj, a svi ubijeni su sahranjivani u svojim dvorištima.

-Za neke nije bilo uopšte nikakvih obilježja, jer su kompletne porodice ubijene. Zato je veliki značaj podizanja i danas osveštanja spomen-obilježja za sve ubijene u tom ustaškom zločinu – zaključio je Milaković.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)