Zašto su važni PODZEMNI KONTEJNERI kojih ima sve više u Banjaluci
Foto: Grad Banjaluka

Zašto su važni PODZEMNI KONTEJNERI kojih ima sve više u Banjaluci

Oni su funkcionalni, veliki i ukopani tri metra u zemlju.

Banjaluka je jedini grad u Srpskoj koji je dobio podzemne kontejnere, što je nešto relativno novo na našim prostorima.

Najveća prednost podzemnih kontejnera jeste njihova velika zapremina jer zamjenjuju manje kontejnere.

Dakle, oni su funkcionalni, veliki i ukopani tri metra u zemlju.



Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banjaluka, Boriša Mandić rekao je da ovi kontejneri osim svoje funkcionalnosti takođe imaju i atraktivan izgled, a jedan podzemni kontejner mijenja i do pet klasičnih kontejnera.

– Na ovom planu radimo preko tri godine i to je skup proces koji traži saradnju sa građanima. Zaista idemo u dobrom pravcu i plan je da svake godine bude ugrađeno 20 kontejnera – naglasio je Mandić.

Banjalučani zadovoljni, kažu kontejnera treba više.

– Ja bih ovo svuda stavljala, lijepo izgleda a ne vidi se smeće. Nešto slično nešto sam vidjela u Sloveniji – kazala je za BLink Marijana V. koju smo sreli u Novoj Varoši.

Kako je naveo Madnić za kontejnere se traže idealne lokacije, jer ne mogu da se postave baš svuda.

Deponija Ramići – nova lokacija

– Stepen urbanizacija naselja Ramići je danas previsok da bi u tom naselju ostala deponija, naročito kada se uzme u obzir naseljenost susjednih naselja – Šargovc, Dragočaj, Kuljani, Prijakovci i druga naselja -rekao je ovo nedavno gradski menadžer Bojan Kresojević, naglašavajući kako gradska administracija traži novu lokacija za deponiju gdje će biti odlagan otpad umjesto sadašnje deponije u Ramićima.

– Pogotovo treba uzeti u obzir neprijatne mirise koje je nemoguće eliminisati sa postojećom tehnologijom. Zbog toga je nužno pronaći novu lokaciju udaljenu od naselja i domova građana Banjaluke. Ovaj proces je višegodišnji, ali administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića ovaj proces je već započela – kazao je Kresojević.

U Gradskoj upravi formirana je komisija koja ima zadatak da pronađe lokaciju, koja bi mogla u budućnosti da služi za odlaganje otpada.

BLInk

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)