Raspisan javni poziv za sticanje statusa samostalnog umjetnika
Foto: V.Ševčuk

Raspisan javni poziv za sticanje statusa samostalnog umjetnika

Javni poziv traje mjesec dana.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je danas javni poziv za sticanje statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi za ovu godinu.

U saopštenju Ministarstva je navedeno da se status samostalnog umjetnika može steći za svaku djelatnost u oblasti umjetničkog stvaralaštva, produkcije i interpretacije, dok se status samostalnog stručnjaka u kulturi može steći za svaku djelatnost u oblasti istraživanja, prezentovanja, dokumentovanja, zaštite i promovisanja kulture.

Kandidati treba da ispune opšte i posebne uslove, gdje se pod opštim uslovima podrazumijeva da je kandidat državljanin Republike Srpske i BiH sa mjestom prebivališta u Srpskoj, da nije u radnom odnosu i da mu je umjetničko, odnosno stručno stvaralaštvo i djelovanje jedino zanimanje, te da je upisan u Registar umjetnika, odnosno Registar stručnjaka u kulturi, koji vodi Ministarstvo.



Osim ovih uslova, stručnjak u kulturi može steći status samostalnog stručnjaka u kulturi pod uslovom da je stekao visoko obrazovanje u oblasti istraživanja, prezentovanja, dokumentovanja, zaštite i promovisanja kulture.

Prilikom prijavljivanja, podnosilac zahtjeva je dužan da dostavi dokumentaciju o ispunjenosti opštih i posebnih uslova preciziranih javnim pozivom, kao i dokumentaciju na osnovu koje se vrši vrednovanje posebnih uslova.

Vrednovanje posebnih uslova i postupak dodjele statusa samostalnog umjetnika, odnosno samostalnog stručnjaka u kulturi vrši komisija koju rješenjem imenuje ministar prosvjete i kulture.

Svi detalji u vezi sa uslovima koji treba da budu ispunjeni za sticanje statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi definisani su Pravilnikom o postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova i reviziji statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi, koji je dostupan na portalu Ministarstva.

Javni poziv, navodi se u saopštenju, dostupan je na internet portalu Vlade Republike Srpske /vladars.rs/, odnosno stranici Ministarstva prosvjete i kulture, te ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja, odnosno do 9. oktobra

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)