Policija za pse u Banjaluci imala pune ruke posla
Foto: A. Čavić

Policija za pse u Banjaluci imala pune ruke posla

Držanje kućnih ljubimaca na teritoriji grada Banjaluke definisano je Odlukom o komunalnom redu.

Banjalučka policija za pse ove godine je zaprimila 307 prijava, od kojih se najveći broj odnosi na prijavljivanje pasa lutalica.

Komunalna policija, u sklopu koje djeluje policija za pse, putem dežurnog telefona, elektronskim putem ili pismeno, od početka godine primila je 307 prijava, a od osnivanja taj broj iznosi oko 1.200 prijava.

– Najveći broj prijava odnosi se na prisustvo pasa lutalica, izvođenje pasa bez povoca i zaštitne korpe, te na površine koje za to nisu predviđene, kao što su parkovi, školska dvorišta i slično, držanje pasa u zgradama kolektivnog stanovanja bez saglasnosti ZEV-a i drugo – kazali su za “Nezavisne” iz komunalne policije, u sklopu koje djeluje policija za pse.



Držanje kućnih ljubimaca na teritoriji grada Banjaluke definisano je Odlukom o komunalnom redu.

– Tom odlukom je propisan način držanja kućnih ljubimaca u objektima kolektivnog stanovanja, u dvorištu, način izvođenja i šetnja određenih pasmina, na kojim mjestima je zabranjeno izvođenje pasa i na kojima se slobodno mogu puštati bez povoca i slično – istakli su oni.

Kako dodaju, u objektima kolektivnog stanovanja mogu se držati kućni ljubimci uz saglasnost zajednice etažnih vlasnika ili saglasnost većine etažnih vlasnika.

-Pas se može držati u ograđenom dvorištu na način da mu je onemogućen izlazak i ugrožavanje prolaznika i drugih lica, u suprotnom mora biti vezan na lancu ili u boksu, na ulazu u dvorište mora biti istaknuta tabla “Čuvaj se psa”. Ukoliko pas pri izvođenju iz stana zaprlja stepenište, stazu, put, zelenu površinu i slično, vlasnik psa je dužan da zaprljanu površinu očisti, opere, a po potrebi i dezinfikuje. Zabranjuje se izvođenje pasa na dječjim igralištima, u dvorištima predškolskih, školskih i zdravstvenih ustanova, a radi identifikacije, vlasnici pasa dužni su da izvrše trajno označavanje pasa mikročipom – objasnili su oni.

Dodaju da se u slučaju nepoštovanja propisa definisanih Odlukom o komunalnom redu izdaje  prekršajni nalog u iznosu od 1.000 KM.

-Komunalna policija trenutno ima dva komunalna policajca koja djeluju u sklopu policije za pse, a koji vrše kontrolu vlasničkih pasa, odnosno vlasnika i poštovanje odredaba Odluke o komunalnom redu koje su vezane za držanje kućnih ljubimaca, kao što su korištenje zaštitne korpe za velike pse i opasne rase, da se prilikom izvođenja koristi povodac, da se počisti poslije kućnog ljubimca i slično – istakli su oni.

U Banjaluci, kao i u ostalim gradovima, prisutna je, kako kažu, pojava pasa lutalica, a sve zaprimljene prijave u vazi sa prisustvom pasa lutalica na području grada Odjeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju proslijedi Odjeljenju za komunalne poslove, u čijoj je nadležnosti higijeničarska služba.

– Odjeljenje za komunalne poslove izdaje nalog higijeničarskoj službi, koja u skladu sa Odlukom o organizaciji i radu higijeničarske službe vrši zbrinjavanje neregistrovanih pasa u centralno gradsko prihvatilište, odnosno azil na Manjači – objasnili su oni.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)