“BIBLIOTEKA NIJE SAMO KNJIGA” Studenti svakodnevni gosti u čitaonici
Foto: unsplash

“BIBLIOTEKA NIJE SAMO KNJIGA” Studenti svakodnevni gosti u čitaonici

Najčešće je obilaze u organizovanim i grupnim posjetama, a u njenom sastavu je i holologram.

Biblioteka nije samo knjiga, već i bogata neknjižna građa poput plakata, fotografija, poštanskih markica, gramofonskih ploča. Tako Narodnu univerzitetsku biblioteku Republike Srpske u Banjaluci opisuje Berislav Blagojević, književnik i “čuvar” blaga u ovoj ustanovi kulture u kojoj su studenti skoro pa svakodnevni gosti.

Tri čitaonice, plus naučna, savremeno opremljene i prilagođene potrebama studenata uvijek su pune, kaže Berislav i napominje da u biblioteku sve češće svraćaju i studenti na razmjeni, a najbrojniji su medicinari.

– Čitaonice su maksmimalno i moderno opremljene, a imajući u vidu da smo u ovoj zgradi od 1980. godine, mnogo toga se promijenilo i mnogo toga smo uspjeli da ispratimo. Imamo i stručnjake, bibliotekare, informatore za sve oblasti koji su na usluzi korisnicima, a osim standarnih servisa biblioteke, imamo i mogućnost pregleda listnih i elektronskih kataloga kako bi došli do informacije da li određena knjiga postoji i kako se i gdje može nabaviti – objašnjava Berislav.



Biblioteka se radnim danima otvara u osam, a zatvara u 19 ili 20 časova, u zavisnosti od doba godine, a radi i subotom do 14 časova. Mjesečne članarine za studente i srednjoškolce su 20 KM, ostale su 30 KM, a penzioneri i invalidi rata plaćaju po 10 maraka.

– Korisnici svaki dan imaju na raspolaganju čitav niz službi – informativno-pozajmno odjeljenje, odjeljenje međubibliotečke razmjene, službu za izradu cipa i dodjelu ajs bi en broja, što podrazumijeva usluge korenspodencije sa našim izdavačima iz Republike Srpske, jer bez toga ne možete objaviti knjigu – kaže Berislav.

Biblioteka vuče korijene od 1868. godine kada je osnovana srpska čitaonica u Banjaluci, a njena stalna, interaktivna postavka je u nekadašnjem glavnom holu i svojevrstan je omaž Petru Kočiću, po kojem i nosila ime.

– Najčešće je obilaze u organizovanim i grupnim posjetama, a u njenom sastavu je i holologram, Kočićeve pripovjetke i sve ono što je u vezi sa njim. Nekoliko hiljada ljudi već je obišlo ovu postavku, a često dolaze gosti sa univerziteta, studenti i profesori iz najrazličitijih oblasti – objašnjava Berislav i napominje da su skoro sve postavke dvojezične – na srpskom i engleskom jeziku.

– Neke kolege su, kao i ja, u mogućnosti da posjetioce kroz čitavu postavku provedu na engleksom ili ruskom jeziku. Takođe, u prizemlju imamo kvaliteten fond časopisa i dnevnih listova. Neki od njih se sakupljaju decenijama, poput Glasa Srpske, imamo i veliki broj časopisa, a jedan od naših kolega piše istorijat FK Borac, pa gdje ćete onda naći bolje informacije nego kod nas – kaže Berislav i dodaje da biblioteka ima i inostrane kutke, kao što su Ruski mir, Francuski i Gete institut.

Biblioteka je poznata i po tematskim izložbama iz književnosti, istorije bibliotekarstva, kulture u širem smislu, i to privlači veliki broj posjetilaca.

– One traju po mjesec dana i zaista ih obiđe mnogo ljudi. Imamo i datume koje posebno obilježavamo – dan Evropskog jezika, dan Slovenske pismenosti, dan međunarodne poezije, dan Knjige i autorskih prava. Sve u svemu, biblioteka je veoma živa i prisutna u gradu – vjeruje Berislav Blagojević, piše BL portal.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)