TikTok argumentovao zbog čega bi zabrana u Americi bila kršenje slobode govora
Foto: Blink/ilustracija

TikTok argumentovao zbog čega bi zabrana u Americi bila kršenje slobode govora

Pokušava se uvesti zakon u Americi kojim bi se zabranila ova mreža.

TikTok je pred sudom iznio argumente da bi zakon kojim se ova društvena mreža zabranjuje u Americi, ukoliko je kompanija BajtDens u čijem je vlasništvu ne proda, pogazio slobodu govora američkih korisnika.

Zakon je usvojen u aprilu ove godine zbog zabrinutosti da kineske vlasti lako mogu eksploatisati podatke korisnika iz Amerike.

TikTok i BajdDens su u više navrata osporavali da imaju veze sa kineskim vlastima.



Obje kompanije su još u maju tužbom pokušale da spriječe usvajanje zakona, nazivajući je neustavnom i zabranom slobode govore za 170 miliona američkih korisnika.

U aprilu 2024. godine, američki predsjednik Džozef Bajden stavio je potpis na Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija pod kontrolom stranog neprijatelja, koji je dobio ubjedljivu podršku u Kongresu.

Zakon zabranjuje da se aplikacije neprijateljskih zemalja kao što su Rusija, Kina, Iran i Sjeverna Koreja održavaju u SAD.

Vlasti su iskoristile novi zakon da izdaju nalog roditeljskoj kompaniji TikToka, naredivši joj da proda aplikaciju nekineskoj kompaniji ili da se suoči sa zabranom. Oni imaju rok do 19. januara 2025. godine da to učine.

U SAD vlada zabrinutost da bi BajtDens mogao da proslijedi detalje o američkim korisnicima TikToka u pekinštko sjedište i kineskim obavještajnim službama.

Američke vlasti su posebno zabrinute zbog TikToka. On je 20 odsto u vlasništvu osnivača BajtDensa – kineske kompanije. Ostatak dionica u vlasništvu je investicionih firmi i osoblja kompanije.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)