Inicijativa: Jesenji raspust za bolje uslove obrazovanja u Srpskoj
Foto: V. Ševčuk

Inicijativa: Jesenji raspust za bolje uslove obrazovanja u Srpskoj

Mnoge zemlje regiona, poput Srbije, Hrvatske i Slovenije, već imaju ustaljenu praksu jesenjeg raspusta, kao i zemlje Evropske unije.

Samostalni sindikat srednjih škola Republike Srpske uputio je javnosti i nadležnim institucijama inicijativu za reorganizaciju školskog kalendara uvođenjem jesenjeg raspusta.

Ova inicijativa dolazi kao odgovor na teškoće s kojima se suočavaju učenici i nastavnici tokom prvog polugodišta, koje traje četiri mjeseca bez prekida.

Prema saopštenju Sindikata, glavni razlog za uvođenje jesenjeg raspusta je preopterećenost učenika i nastavnika tokom prvog polugodišta.



Predsjednica Samostalnog sindikata srednjih škola Marica Đervida za Gerilu kaže da period kontinuirane nastave u trajanju od četiri mjeseca predstavlja značajan izazov za sve učesnike obrazovnog procesa. U poređenju s drugim polugodištem, koje ima više slobodnih dana, razlika u opterećenju dodatno se naglašava.

– Ovaj prijedlog dolazi kao rezultat razmatranja izazova s kojima se suočavaju učenici i nastavnici tokom prvog polugodišta. U svijetu koji se brzo mijenja i gdje obrazovanje postaje sve složenije, važno je osigurati adekvatnu podršku i ravnotežu u procesu učenja i nastave – poručuje Đervida.

U saopštenju za javnost, Sindikat navodi da se u prvom polugodištu značajno povećava broj izostanaka učenika i nastavnog osoblja. Razlog za to su viroze koje prate jesenje mjesece, ali i intenzivne usmene i pismene provjere koje dodatno opterećuju učenike. Ovi izostanci često nastaju uslijed pada imuniteta, što je posljedica fizičke i mentalne iscrpljenosti izazvane intenzivnim tempom rada.

Marica Đervida naglašava da mnoge zemlje regiona, poput Srbije, Hrvatske i Slovenije, već imaju ustaljenu praksu jesenjeg raspusta, kao i zemlje Evropske unije. Ove pauze dizajnirane su da pruže učenicima i nastavnicima priliku za odmor, što rezultira većim elanom u radu i učenju. Inicijativa sindikata predviđa jesenji raspust u trajanju jedne sedmice tokom oktobra ili novembra, s ciljem pružanja neophodne pauze i obnove energije.

Iz sindikata ističu da njihov prijedlog ne bi uticao na ukupan broj nastavnih dana u školskoj godini. Nastava bi se prilagodila u drugom polugodištu, a završetak školske godine bi se pomjerio za sedam dana. Time bi se ljetni raspust neznatno skratio, ali bi se u velikoj mjeri rasteretilo prvo polugodište, pružajući svim učesnicima obrazovnog procesa potrebnu ravnotežu.

Pored jesenjeg raspusta, Sindikat predlaže i fiksiranje datuma proljećnog raspusta, što bi doprinijelo boljem planiranju i pripremi kako učenika, tako i nastavnog osoblja.

-Vjerujemo da će ova inicijativa doprinijeti boljem kvalitetu obrazovanja i zadovoljstvu svih učesnika u obrazovnom procesu. Nadamo se da će nadležne institucije razmotriti našu inicijativu i dati podršku u realizaciji ovog važnog koraka – zaključuje Marica Đervida.

Inicijativa za uvođenje jesenjeg raspusta predstavlja pokušaj stvaranja balansiranijeg i zdravijeg školskog kalendara, koji će omogućiti učenicima i nastavnicima da se odmore, smanje stres i poboljšaju produktivnost u nastavnom procesu.

Gerila.info

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)