MUP Srpske ubrzao aktivnosti na uspostavljanju sistema “Amber alert”
Foto: V. Ševčuk

MUP Srpske ubrzao aktivnosti na uspostavljanju sistema “Amber alert”

Ovaj sistem u Srpskoj će biti uveden po uzoru na sistem "Pronađi me", koji je u primjeni u Srbiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske intenziviralo je aktivnosti na uspostavljanju sistema “Amber alert”koji omogućava brzo pronalaženje nestale djece, te se njegovo uvođenje očekuje naredne godine.

Ovaj sistem u Srpskoj će biti uveden po uzoru na sistem “Pronađi me”, koji je u primjeni u Srbiji.

Sistemom “Amber alert” odmah po prijavi nestanka maloljetnog lica, predviđeno je obavještavanje cjelokupne javnosti, s ciljem što bržeg pronalaska.



– Za njegovo efikasno funkcionisanje, neophodno je uključivanje šire društvene zajednice – rekla je za Radio Republike Srpske, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću u MUP-u Srpske, Mirna Miljanović.

Partneri u ovom projektu su i mobilni operateri, jer će svi građani dobiti SMS sa istim sadržajem.

Takođe, te poruke automatski će biti objavljivani i na plakatima Autoputeva. kao i drugi subjekti poput autobuskih stanica.

– Za aktivaciju “Amber alert” sistema predviđeni su jasni kriterijumi. Nije predviđeno njegovo aktiviranje u bilo kojem slučaju nestanka djeteta. Mi na godišnjem nivou imamo desetine prijava nestanka djece. Sistem se neće aktivirati npr. ukoliko se radi o bijegu od kuće, te ukoliko ne postoji bojazan za zdravlje i život djeteta – naglasila je Miljanovićeva.

I prema trenutnim zakonskim odredbama u Srpskoj, predviđeno je da se u potragu za nestalim djetetom policija uključi odmah po prijavi, a u slučaju nestanka odrasle osobe tek nakon 24 časa.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)