Ona je prva u istoriji: Svirala violinu u svemiru (VIDEO)
Foto: Jutjub/screenshot

Ona je prva u istoriji: Svirala violinu u svemiru (VIDEO)

Nevjerovatno!

Inženjerka i astronautkinja Sara Gilis, u sastavu posade SpaceX-a, ušla je u istoriju kao prva osoba koja je svirala violinu u svemiru.

Izvodeći “Rejnu temu” iz “Ratova zvijezda: Buđenje sile” njena koncertna sala bila je svemirska kapsula koja orbitira stotinama milja iznad Zemlje.

Njen nastup održan 13. septembra, emitovan na Zemlju preko satelitske mreže Starlink, bio je vrhunac misije Polaris Dawn, koja sprovodi vitalna istraživanja i eksperimente tokom svog petodnevnog svemirskog putovanja, prenijeli su svjetski mediji.



Iako su njena jedina publika uživo bili članovi posade u svemirskoj letjelici Crew Dragon, njen violinski solo koncert bio je sinhronizovan s muzičarima na Zemlji.

Njena dirljiva solo izvedba može se čuti u savršenoj harmoniji sa simfonijskim orkestrom iz Los Anđelesa i djecom muzičarima širom svijeta, uključujući Haiti, Švedsku i Venecuelu.

– Dok putujemo oko naše prelijepe planete Zemlje na ovoj petodnevnoj misiji, željeli smo da podijelimo ovaj poseban muzički trenutak sa vama – rekla je Gillis u uvodu videa.

“Hvala mojim roditeljima”

Gillisova kapsula koncert, nazvan “Harmonija otpornosti”, bila je saradnja između St Jude Children’s Research Hospital i El Sistema USA s ciljem da inspiriše mlade umove i prikupi novac za oba institucije, prenosi Blic.

– Muzika je bila odlučujuća sila u mom životu, zahvaljujući neumornoj podršci mojih roditelja. Mojoj majci, koja je bila učiteljica muzike, zahvaljujem što je podržala moje klasično obrazovanje na violini, što mi je pomoglo da postanem inženjerka i astronautkinja kakva sam danas. Disciplina, radna etika i kreativnost koje sam stekla kroz muziku usmjerili su me na put koji je doveo do ove izuzetne avanture u svemiru – zaključila je Gillis za El Sistema, prenosi Srpskainfo.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)