Ministarstvo odbrane: Na nebu iznad BiH posmatrački let od 23. do 27. septembra

Ministarstvo odbrane: Na nebu iznad BiH posmatrački let od 23. do 27. septembra

Da se ne iznenadite.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine izvještava javnost da će se, u razdoblju od 23. do 27. septembra 2024. godine, nad našom zemljom obaviti novi planirani posimatrački let u okviru Ugovora “Otvoreno nebo“.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH će, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i prometa BiH i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizirati promatrački let Kanade, Savezne Republike Nјemačke, Kralјevine Švedske i Ujedinjenog Kralјevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u skladu odredbama međunarodnog ugovora “Otvoreno nebo“.

Građani se obaviještavaju da se radi o najavlјenoj aktivnosti, tokom koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim OS BiH i Ministarstva komunikacija i transporta BiH te da nema potrebe za bilo kakvo uznemiravanje.



Posmatrački let će biti obavljen avionom njemačkih zračnih snaga Airbus A319 OH, posebno opremljenom senzorima i kamerama za snimanje teritorija po ugovoru “Otvoreno nebo“. Tačno vrijeme realizacije i putanja posmatračkog leta će biti usuglašeni tokom zajedničke pripreme, nakon dolaska izaslanstava na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Snimanje teritorije se obavlja senzorima certifikovano u skladu sa odredbama Ugovora, nakon što ih pregledaju nadležni specijalisti Oružanih snaga BiH.

Ugovor “Otvoreno nebo” predstavlјa jedan od beznjednosnih aranžmana, koji zemlјama članicama omogućuje snimanje teritorije zemlјe iznad koje se obavlјa posmatrački let, u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima – saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

 

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)