Rekordan broj izbjeglica u Njemačkoj
Foto: Pexels

Rekordan broj izbjeglica u Njemačkoj

U ovoj zemlji živi 3,48 milioona izbjeglica.

Broj izbjeglica u Njemačkoj dostigao je novi maksimum sredinom 2023. godine, saopštila je savezna vlada u odgovoru na poslaničko pitanje stranke Ljevica.

Krajem juna u zemlji je živjelo oko 3,48 miliona izbjeglica sa različitim boravišnim dozvolama, što je za oko 60.000 više nego na kraju 2022. godine, navodi se u zvaničnim podacima.

Broj izbjeglica je bio posebno visok 2022. godine, kada su stotine hiljada ratnih izbjeglica iz Ukrajine potražile utočište u Njemačkoj.



Za razliku od statistike o zahtjevima za azil, Centralni registar stranaca, na koji se savezna vlada poziva u svom odgovoru, uzima u obzir i odlaske, prenijela je agencija DPA.

Prema federalnoj vladi, broj onih koji su zakonski obavezni da napuste zemlju neznatno je opao u prvoj polovini ove godine.

Do 30. juna bilo je 226.882 stranca koji su morali da napuste Njemačku, ali su i dalje bili u zemlji. Najveću grupu među njima činili su ljudi iz Iraka.

Gotovo 20 odsto njih je po zakonu moralo da napusti Njemačku, ali je većini bilo dozvoljeno da ostanu u skladu sa politikom tolerancije.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)