POJAČANA FUNKCIONERSKA KAMPANJA Glasove prodaju i za 50 maraka
Foto: V.Ševčuk

POJAČANA FUNKCIONERSKA KAMPANJA Glasove prodaju i za 50 maraka

Nije problem samo kupovina glasova.

Čak i kada pomislimo da ne može gore, tu su domaći političari da nas, po ko zna koji put, razuvjere.

Svakodnevni veliki i mali ratovi, koje vode sa svojim političkim protivnicima, očekujući da će tako utabati put do izborne pobjede, nisu zasjenili velika i mala obećanja, koja svakodnevno daju građanima. Na društvenim mrežama, konferencijama, pod šatorima.

Cijena glasa



Ne smijemo zaboraviti ni čuvenu kupovinu glasova. Neki ih prodaju za 50, neki za 100 KM.

Problematično – iz više uglova, ali ovaj put se bavimo – zloupotrebom javnih resursa, koja je postala vjerni saputnik ove kampanje.

– Pojačana funkcionerska kampanja, zloupotreba javnih resursa i odbijanje Centralne izborne komisije da sankcioniše ovakav vid ponašanja, iako izmjenama Izbornog zakona, ima tu mogućnost – odlike su ove predizborne kampanje. Kada su u pitanju prijetnje biračima, govor mržnje ili pokušaj kupovine birača, obećavanje materijalnih koristi, to je prisutno svake izborne kampanje, pa tako i ove, imamo čak dokumentovane audio i video snimke gdje određeni kandidati, koji su na javnih funkcijama, obećavaju ili zaposlenja ili asfaltiranja ili neke druge dobiti – tvrdi Damjan Ožegović iz Transparency International BiH.

Zloupotreba javnih resursa i funkcionerka kampanja se, pojašnjava on, najviše odnose na infrastrukturne radove, ali i na novčana davanja određenim kategorijama stanovništva, kao što su maturanti, borci, invalidi, penzioneri…

– Sada već bilježimo na desetine miliona KM direktnih davanja, očekujemo da će se to još više intenzivirati u narednom periodu – kaže Ožegović.

Djeca u kampanji

Ali, to nije sve. Pored toga što su ukras svijeta, djeca su, nažalost, od izbora do izbora i ukras predizborne kampanje.

– Zloupotreba djece u kampanji je vidna, pogotovo jer se period početka kampanje poklopio sa prvim danima škole. Javni funkcioneri su to zloupotrijebili, promovišući sebe, ali zloupotrebljavajući djecu i školske ustanove. Naročito je sporno to što su, mnogi funkcioneri, koji pripadaju određenim političkim subjektima, posjećivali škole i obdaništa, iako to nije u njihovom resoru. Nisu to radili samo lokalni zvaničnici ili ministri kulture i obrazovanja, već i drugi, s čijim javnim funkcijama to nema nikakvog dodira – tvrdi Ožegović.

Prema podacima TI BiH, do sada je, od strane svih nivoa vlasti, kroz jednokratne pomoći podijeljeno oko 57 miliona maraka.

Takođe su zabilježena 684 slučaja započinjanja ili otvaranja završenih infrastrukturnih radova čija vrijednost, uz nekoliko velikih projekata, iznosi 584 miliona KM.

Evidentiran je 41 primjer zloupotrebe djece u političke svrhe, od čega samo prvog dana škole 21 slučaj.

Takođe, zabilježeno je i 78 slučajeva povećanog zapošljavanja pred izbore, 103 primjera preuranjene kampanje, 73 slučaja omogućavanja posebnih pogodnosti u vidu besplatnih pregleda ili drugih javnih usluga u predizbornom periodu, prenosi Srpskainfo.

KATEGORIJE

KOMENTARI

Wordpress (0)