Nova Netfliksova serija razbija sve stereotipe grčke mitologije (VIDEO)
Foto: screenshot/Jutjub

Nova Netfliksova serija razbija sve stereotipe grčke mitologije (VIDEO)

Režisera Čarlija Kovela.

U mnoštvu serija i striming platformi, jedno ostvarenje se izdvojilo po originalnosti scenarija, a u pitanju je serija “Kaos”. Nova Netflixova serija iz 2024. u režiji Čarlija Kovela, rađena je po scenariju Čarlija Kovela i Georgija Hristua, a glavna uloga povjerena je sjajnom Džefu Goldblumu.

Mnogi se slažu u mišljenju da je ovo ostvarenje nešto najbolje što je u filmu i TV-u ikada proizvedeno na temu grčke mitologije. Prikazana je u komadu, osam epizoda, da odmah potpuno obuzme gledaoca i izludi ga, kako vremenski, tako i psihički. To je brutalna, bezobrazna, sarkastična i beskrajno zabavna vizija niza izabranih, i kao rukavica izvrnutih antičkih mitova, koji se odnose uglavnom na Zevsa, Heru, Posejdona, Dionisa, Prometeja, Hada, Persefonu, Meduzu, Orfeja i Evridiku, Minosa i Arijadnu, Erinije i Mojre.

Ostali članovi porodice sa Olimpa i drugi junaci i junakinje mitova ovde su izostavljeni, ali zato su tu “izbjeglice” iz razrušene Troje, kao Andromaha i Kasandra. Jedan skoro nepoznat mit, o Kajnisu/Kajnidi obnovljen je u manje izazovnom obliku, ali ključan za savršeno nepredvidljiv zaplet. Nijedan kliše ili stereotip iz grčke mitologije nije ostao čitav!



Priča se zapravo sastoji iz mnoštva priča načinjenih u prepoznatljivom modelu poznije antičke komedije: riječ je o visokoj burleski, u kojoj su bogovi ismijavani i prizemljeni. Ostalo je plod mašte scenarista, od kojih je bar jedan pažljivo čitao Aristofana, Rablea i Bahtina.

U svijetu koji su izmislili autori Kaosa, bog sa Olimpa održava svoj kult kao vjeru: sveštenicama odsjecaju jezike, koje Hera pažljivo čuva, jer joj prenose sav “intel”, odnosno tračeve, a proročanstva su isključivo pisana. I kad na prazniku Olimpija neko na spomenik Zevsu izlije stajsko gnojivo, zaplet može da počne. Bilo bi sasvim neetično navesti bilo koji od elemenata zapleta i smanjiti zadovoljstvo gledaocima, utoliko više štoluđe ne može biti. U svakom slučaju, sve puca u tački kad Donji svijet postane prenatrpan, i kada se za smrtnike ukaže mogućnost da konačno smrt shvate kao Ništa, a život kao Kaos/Haos: kraj vjere, nejasno obećanje. I, nagoveštaj nastavka serije…prenosi Mondo.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)