Raste cijena nafte na svjetskom tržištu
Foto: Unsplash

Raste cijena nafte na svjetskom tržištu

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 4,1 odsto.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, drugu zaredom, jer se trgovci nadaju jačanju potražnje nakon što je američka centralna banka smanjila kamatne stope, što bi trebalo da podstakne rast ekonomije.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 4,1 posto, na 74,49 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,8 posto, na 71,92 dolara.

Rast cijena drugu sedmicu zaredom zahvaljuje se, između ostalog, smanjenju kamatnih stopa u SAD-u.



Američka centralna banka smanjila je u srijedu kamatne stope za 0,5 procentnih poena, na 4,75 do 5,00 posto, i poručila da bi ih do kraja godine mogla smanjiti za još 0,5 procentnih poena.

Smanjenje kamatnih stopa obično podstiče ekonomsku aktivnost i potražnju za energijom, ali do toga će proći izvjesno vrijeme.

Eskalacija napetosti na Bliskom istoku

Podršku cijenama pružila je i eskalacija napetosti na Bliskom istoku nakon eksplozija hiljada pejdžera širom Libana u kojima je poginulo i ranjeno nekoliko hiljada članova Hezbolaha.

Libanski Hezbolah uzvratio je s nekoliko raketnih napada na mete u Izraelu, a Izrael je, pak, izveo ciljani napad na libanski glavni grad Bejrut.

Trgovci strahuju da bi ova eskalacija sukoba mogla poremetiti snabdijevanje s Bliskog istoka, gdje se proizvodi trećina svjetske nafte.

S druge strane, značajniji rast cijena nafte spriječava slabost kineske ekonomije, najvećeg svjetskog uvoznika „crnog zlata“.

Nova izvještaja pokazala su da je prerada nafte u kineskim rafinerijama u avgustu usporila peti mjesec zaredom, a usporili su i industrijska proizvodnja i promet u maloprodaji, što ukazuje na slabost domaće potražnje, prenosi Indeks.hr.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)