Sve više Amerikanki podržava Kamalu Haris, muškarci više za Trampa
Foto: Kamala Harris/yt screenshot

Sve više Amerikanki podržava Kamalu Haris, muškarci više za Trampa

Bjelkinje su bile ključne za Trampovu pobjedu 2016. godine, a dobio je većinu njihovih glasova i 2020.

Predsjednička trka između potpredsjednice SAD i demokratskog predsjedničkog kandidata Kamale Haris i bivšeg američkog predsjednika i republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa i dalje je veoma neizvjesna.

Međutim, Haris je stekla značajnu prednost nad Trampom među jednom grupom glasača – ženama koje glasaju u većim procentima od muškaraca, objavio je Glas Amerike.

Više žena nego muškaraca glasalo je na američkim predsjedničkim izborima od 1984. godine, a u većini slučajeva, više žena je glasalo za demokrate nego za republikance.



Iznenadni ulazak Kamale Haris u izbornu trku, poslije povlačenja predsjednika Džozefa Bajdena u julu, izgleda da je pokrenuo taj blok glasača.

– Vidjeli smo prilično značajnu promjenu u mnogim različitim demografskim kategorijama, ali to se odnosilo posebno na žene, koje će sada mnogo vjerovatnije da glasaju za demokratu kao predsjednika nego što je to bio slučaj dok je kandidat bio Bajden – rekla je analitičarka Erin Kovej.

Ona kaže da će Afroamerikanke i Hispanoamerikanke sada da glasaju za Haris, prenose agencije.

U ovoj izbornoj godini, otprilike svaka peta žena u SAD kaže da je pravo na abortus ključno pitanje za nju.

Sudije Vrhovnog suda SAD koje je nominovao tadašnji predsjednik Tramp pomogle su 2022. godine u ukidanju ustavnog prava na abortus.

Tramp želi da savezne države same odlučuju o zakonima o abortusu, dok Haris želi federalni zakon kojim će biti zaštićena reproduktivna prava i slobode na nacionalnom nivou.

Među ženama biračima, prema najnovijim anketama, Haris ima prednost u odnosu na Trumpa od devet do 13 odsto.

Istraživač javnog mnjenja Pol Mejslin ističe da je Haris “pridobila mnogo mlađih žena koje su registrovane kao nezavisne, one koje nisu stranački opredijeljene, mlađe od 50 godina, kao i mnoge mlađe od 40 godina”.

– Razlika između broja muških i ženskih glasača i dalje postoji među mlađim biračima u generaciji Z, gdje većina muškaraca mlađih od 27 godina podržava Trampa – navodi istraživač javnog mnjenja Dejvid Meklenan.

On kaže da mlađi muškarci podržavaju Trampa zbog njegovog samopouzdanja, navodeći da se mladi muškarci politički okupljaju na internetu, gdje često vide i čuju neprijatna mišljenja o ženskim liderima.

– Oni vjeruju da žene ne mogu da donose teške odluke ako SAD krenu u rat ili se suoče sa međunarodnom krizom. Oni ne vjeruju da žene imaju sposobnost da budu snažne, da donesu teške odluke – kaže Meklenan.

Bjelkinje su bile ključne za Trampovu pobjedu 2016. godine, a dobio je većinu njihovih glasova i 2020.

Najnovije ankete pokazuju da su u ovogodišnjoj trci Haris i Tramp statistički izjednačeni među ženama bijele rase.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)