Pad interesovanja za električne automobile u BiH
Foto: Unsplash

Pad interesovanja za električne automobile u BiH

BiH na dnu liste po uvozu.

U prvih šest mjeseci ove godine u BiH je uvezeno 106 električnih vozila, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za oko 15 odsto, kada je uvezeno 125 takvih vozila. U isto je vrijeme zabilježen veliki rast uvoza hibridnih vozila za više od 70 odsto.

Istraživanje utemeljeno na podacima Eurostata iz 2022. koje je objavljeno krajem juna pokazalo je da su BiH i Sjeverna Makedonija evropske zemlje s najmanjom upotrebom električnih vozila.

Kako je navedeno, BiH je na dnu liste sa samo 0,01 odsto električnih vozila. Jedna od ključnih barijera u razvoju elektromobilnosti u BiH je nedovoljno razvijena infrastruktura, gdje dominiraju većinom spore punionice i samo jedna brza duž cijelog koridora, rečeno je u okviru Sarajevskog energetske i klimatske sedmice koja se održava od 23. do 27. septembra 2024.



Dodatni gorući problem, osim dobijanja građevinske dozvole, je i cijena za uslugu punjenja, gdje vlasnici punionica uz ugostiteljske objekte, trgovačke centre, hotele i sl., za ove usluge vrše naplatu u rangu od 5 do 50 KM na sporom AC punjaču, što je znatno više od stvarnog utroška električne energije.

Miro Sesar, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, na zajedničkom sastanku Udruženja za elektromobilnosti i Udrženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima koje djeluju pri Privrednoj komori FBiH prezentovao je stanje na tržištu, s posebnim osvrtom na broj novoregistrovanih električnih i hibridnih vozila prije i nakon usvajanja odluke Savjeta ministara BiH o suspenziji carine pri uvozu električnih vozila i smanjenju iste na 5 odsto pri uvozu hibridnih vozila.

Pri analizi tržišta istaknut je i značaj subvencije po odluci Vlade FBiH pri kupovanju novih električnih vozila, ali da za što bolje rezultate ove dvije mjere moraju biti sinhronizovane u vremenskom smislu.

U tom smislu ukupno tržište automobila za prvih sedam mjeseci 2024. bilježi 7.427 vozila, dok u 2023. za isti period bilježi 6.941 vozilo. Ukupno tržište električnih i hibridnih vozila za prvih sedam mjeseci ove godine bilježi ukupno 422 vozila, dok u 2023. za isti period bilježi 336 vozila, piše Večernji list.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)