Novi lijek za šizofreniju mogao bi proimijeniti milione života
Foto: pexels

Novi lijek za šizofreniju mogao bi proimijeniti milione života

Potpuno novi prisutp.

Britanski naučnici pozdravili su odluku o odobravanju novog lijeka za šizofreniju u SAD, ocijenivši da to “ima potencijal da promijeni živote miliona ljudi”.

Naučnici navode da je ovo “veliki napredak” u liječenju ljudi i potpuno novi pristup upotrebi medikamenata protiv ovog stanja, koje može da izazove zastrašujuće halucinacije, zablude i društveno povlačenje.

Američka agencija za hranu i lijekove /FDA/ odobrila je novi lijek “kobenfi” britanske farmaceutske kompanije “Bristol Majers Skvib”.



Odobrenje od FDA zasnovano je na podacima iz dvije studije koje pokazuju da su pacijenti imali manje simptoma šizofrenije nakon što su primali ovaj lijek, prenijela je agencija PA medija.

Lijek je prvi odobreni antipsihotik koji utiče na receptore u mozgu i tijelu povezane sa holinergičnim neurotransmiterskim sistemom, čija je uloga ključna u učenju, pamćenju i varenju, te kontroli otkucaja srca, krvnog pritiska, pokreta i drugih funkcija.

Doktor Linsi Bilsland, šef odjeljenja za mentalno zdravlje organizacije “Velkom” u Velikoj Britaniji, koja je finansirala rane studije o “kobenfiju”, rekla je da ovaj medikament “radi na potpuno drugačiji način od bilo kojeg drugog trenutno korištenog lijeka za šizofreniju”.

-Ima potencijal da promijeni živote miliona ljudi. Šizofrenija se obično liječi antipsihoticima. Iako oni mogu da budu efikasni u upravljanju simptomima kao što su halucinacije i deluzije, oni se ne bave drugim simptomima koji ograničavaju život, kao što su socijalno povlačenje i problemi sa pamćenjem – ukazala je ona.

Bilslandova je izjavila da “kobenfi” ima potencijal da utiče na ove simptome, te ima manje neželjenih efekata kao što su pospanost i povećanje tjelesne mase.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)