CIJENE NA PIJACI OGROMNE Mliječni proizvodi nikada nisu bili skuplji
Foto: Pexels

CIJENE NA PIJACI OGROMNE Mliječni proizvodi nikada nisu bili skuplji

Kilogram meda je skuplji za čak 4,5 KM.

U Srpskoj su otišle cijene svih roba i usluga, a izuzetak nisu ni pijace čiji su proizvodi unazad par godina drastično poskupjeli.

Tako su cijene brašna, voća i povrća, te mesa i mliječnih proizvoda, daleko više nego prije izbijanja krize, početkom 2022. godine.

Zvanična statistika pokazuje da su, u tom periodu, cijene pojedinih proizvoda na pijacama u Srpskoj otišle za skoro duplo.



Tako je, na primjer, kilogram kukuruznog brašna sa 1,8 poskupio na 3,25 KM, a crnog luka sa 1,15 na 2,17 KM.

Prosječna cijena bijelog luka je, prema podacima Zavoda za statistiku Srpske, u avgustu iznosila 9,2, a u istom mjesecu 2021. godine 6,5 KM.

U ovom periodu, kilogram paradajza i paprika je, u prosjeku, poskupio za 1,3, a zelene salate za 1,45 KM. Kruške i naranče su skuplje za 0,8 KM po kilogramu.

Kilogram svježeg kokošjeg mesa otišao je sa 5,7 na 8,1 KM, a jaje je poskupjelo za 8 feninga.

Kilogram sira je prije tri godine koštao 5,7, a u avgustu ove godine 8,5 KM, dok je kajmak sa 15,6 poskupio na 18,6 KM po kilogramu.

Kilogram meda je skuplji za čak 4,5 KM.

Građani ističu da su pijace sve skuplje, zbog čega na ovim mjestima manje i pazare.

– Sve je poskupjelo, od voća i povrća, preko mliječnih proizvoda, pa do mesa. Ove godine sam posijala malu bašticu i uhranila nešto piladi, jer je, ipak, jeftinije nego da to kupujem na pijaci ili u marketima. Penzije su takve da nam, kad platimo račune i kupimo lijekove, ostane malo za hranu, pa se dovijavamo kako znamo i umijemo – ističe Stana K, penzionerka iz Banjaluke, piše Srpskainfo.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)