RHMZ: Za sutra izdato upozorenje na obilne padavine
Foto: Pexels

RHMZ: Za sutra izdato upozorenje na obilne padavine

Obilna kiša će padati u Hercegovini i u petak ujutru.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske izdato je upozorenje na obilne padavine za sutra, 3. oktobar.

-U četvrtak, 03. oktobra očekuju se obilne padavine na zapadu, a tokom dana, uveče i u narednoj noći i u Hercegovini. Obilna kiša će padati u Hercegovini i u petak ujutru, dok će u ostalim predjelima kiša biti slabija. Najmanje kiše će pasti na krajnjem istoku i sjeveroistoku – navedeno je u upozorenju.

Dalje se navodi da se na zapadu očekuje od 40 do 80 mm. U Hravatskoj, uz samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom se očekuje i preko 100 mm kiše. U Hercegovini će ukupno pasti od 70 do 120 mm kiše.



-U pomenutim regijama zbog obilnih padavina u kratkom periodu očekuje se pojava i porast bujičnih poplava i problemi sa oborinskim vodama i oticanjem vode u urbanim zonama. Očekuje se i porast vodostaja reka na slivu Une. U četvrtak i petak ujutru će duvati jak vetar, u Hercegovini uz olujne udare. Udari vetra od jugozapada ka Hercegovini i jugoistoku od 50 km/h do 80 km/h, na sjeveru i sjeveroistoku slab vjetar – navedeno je u upozorenju.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice pozivaju stanovništvo, pravna i fizička lica, da blagovremeno preduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske ističu da se upozorenja mogu pratiti i pomoću METEOALARM- a: https://www.meteoalarm.org/en/live/region/BA

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)