“Svaki dom osjetio je našu podršku” Stanivuković: Investicije i projekti od Banjaluke prave modernu metropolu
Foto: Video screenshot

“Svaki dom osjetio je našu podršku” Stanivuković: Investicije i projekti od Banjaluke prave modernu metropolu

Evo šta se može očekivati u Banjaluci u narednom periodu.

Banjaluka će nastaviti u narednom periodu da se razvija i prati trendove vodećih evropskih gradova, a jedan od naših prioriteta biće uvođenje električnih autobusa u saobraćaj, koje će građani besplatno moći da koriste, istakao je u intervjuu za “Glas Srpske” kandidat PDP-a za prvog čovjeka Banjaluke i aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković.

Električni autobusi, koji će cirkulisati gradskim jezgrom, smanjili bi, objasnio je Stanivuković, gužve u saobraćaju, posebno u špicu, zbog čega će, između ostalog, na ulazu u centar biti izgrađene javne garaže, gdje će građani moći da ostavljaju automobile. I prve tramvajske linije u gradu su takođe stvar koja bi, kako kaže, mogla prikazati Banjaluku kao metropolu.

Koje projekte trenutno realizujete na području grada i koja je njihova vrijednost?



STANIVUKOVIĆ: Na most u Česmi čeka se deset godina, a sada završavamo i taj projekat. Dvadeset godina se čekala osnovna škola u Adi i taj objekat smo uspjeli da izgradimo i on nosi naziv “Kosovo i Metohija”. Naredne nastavljamo da gradimo na Paprikovcu. Centralno spomen-obilježje se uzdiglo nakon 30 godina i predstavlja simbol besmrtnosti. Počela je i dugo očekivana izgradnja hotela “Palas”. Takođe Banjaluka više od 50 godina nije dobila nijedan park, dok smo mi u ovom mandatu izgradili sedam novih parkova. Svaki sa simbolikom: od ćiriličnog do onog u Trapistima, a uz to u protekle četiri godine nikle su i mnoge druge zelene oaze. Šezdeset godina nijedan milimetar obale Vrbasa nije uređen, a sada smo uredili šest kilometara, a osvijetlili smo i Kastel. Izgradili smo, nakon jednog vijeka, i prvi kulturni centar, a to je Kuća Milanovića. Tu je, naravno, i vidikovac na Banj brdu, a uredili smo i glavne saobraćajnice kroz mnoga naselja.

Uložili smo 35 miliona KM u snabdijevanje vodom. Blizu 500 kilometara vodovodne, kanalizacione i putne infrastrukture smo izgradili u proteklom periodu. U naselju u kojem nikad nije radila glavna saobraćajnica danas radimo dvije faze. Okončana je rekonstrukcija i modernizacija saobraćajnice kroz Kuljane, projekat je realizovan u tri faze, a sada nastavljamo da radimo kroz Debeljake, zatim Priječane, Mišin Han i Motike. Jako sam ponosan i na šetališta u samom centru grada, kao i na najveće kružne raskrsnice. Više desetina dječijih igrališta i sve to je samo dio onog što je stalo u ove četiri godine. Isto tako je svaka kuća i svaka porodica imala podršku grada, bilo da se radi o legalizaciji objekata, besplatnim priključcima, besplatnim udžbenicima ili infrastrukturnim projektima. Oko 35.000 karata smo doživotno i trajno poklonili. To govori da je ovo jedini period u istoriji kada su svaka kuća i svaki čovjek dobili direktnu podršku grada. To je ono na šta smo, takođe, ponosni.

Koje investicije planirate da realizujete u narednom periodu?

STANIVUKOVIĆ: Ono što planiramo dalje, što nam nisu drugi dozvolili, a mogli smo, je izgradnja kolektora na Vrbasu. Tu su zatim i tri škole: Građevinska, Ugostiteljska i Politehnička, kao i završetak gradnje mosta u Docu.

Plan nam je, između ostalog, da obnovimo sva sportska igrališta i izgradimo nove terene, kao i 100 kilometara kanalizacione mreže u gradu, što će biti jedan od prioriteta. Plan je obezbijediti deset miliona KM u budžetu, da bi bili riješeni svi neasfaltirani i nekategorisani putevi u prvoj godini. To znači da ćemo u prvoj godini mandata nastojati da asfaltiramo sve puteve do kuća. Moram da kažem da nam je jedan od prioriteta i rješavanje izazova koje imamo sa sistemom “Tunjice jedan i dva”, kao i izmještanje deponije u Ramićima. Uz kolektore, koje ćemo završiti u prve dvije godine, nastavićemo i sa pješačkom stazom od Rebrovca do najvećeg gradskog parka, na koji sam jako ponosan. Naravno, pojačaćemo i ulaganje u sport i kulturu. Prije svega, završićemo sportsku dvoranu u parku “Mladen Stojanović”, a na Laušu ćemo uraditi moderan sportsko-rekreativni kompleks sa atletskom stazom, jer je u planu i preuređivanje gradskog stadiona, gdje atletska staza nije po svjetskim standardima.

Grad je posebnu pažnju posvetio kulturnim i drugim manifestacijama. Po čemu je sve Banjaluka postala prepoznatljiva?

STANIVUKOVIĆ: Svaka turistička sezona je sve bolja i bolja. Rekord obaramo iz godine u godinu. Uspjeli smo da organizujemo manifestacije koje nisu bile nikad prije. Jedna od njih je “Banjaluka fest”, jedan regionalni događaj, zatim banjalučki karneval, Trotoart. Nezaobilazno je i “Banjaluka proljeće”, nadogradnja “Banjalučkog ljeta”, kao i “Banjalučka jesen” i “Banjalučka zima”, koje su potpuno prerasle i nadrasle sve ono što je bilo prethodnih godina. To pokazuje da je ovaj grad u nekim segmentima udvostručio i utrostručio svoju posjećenost, prihode i noćenja. Banjaluka je u mom mandatu dobila događaj, najveći nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, a riječ je o teniskom spektaklu, na koji su došli svjetski teniseri, a čije mečeve su pratili milioni ljudi širom svijeta. Naravno, plan nam je da sa tim događajima nastavimo. U ovom mandatu smo dva puta bili svjetski domaćini Svjetskog prvenstva u raftingu. Onda, kada pričamo u boksu, imali smo nekoliko važnijih događaja na svjetskom i evropskom nivou. To je zaista mnogo značilo gradu na Vrbasu. S obzirom na to da sada imamo prostor, odnosno gradski park, koji odjednom može da primi između 50.000 i 100.000 ljudi, nastavićemo da nadograđujemo i proširujemo postojeće manifestacije, kao što smo to krenuli da radimo sa “Kočićevim zborom”. Smatram da suština nije u kvantitetu, nego u kvalitetu manifestacija. Planiramo sve što imamo da brendiramo, tako da Banjaluka ima nešto poput “Egzita”.

U kojem pravcu grad Banjaluka ide kada je u pitanju podrška privredi?

STANIVUKOVIĆ: Nedavno je otvoren nadograđeni dio fabrike “Celeks”, kojem je pomogla i Gradska uprava, onoliko koliko je bila u mogućnosti. Imali smo italijanskog investitora kojeg je Skupština tri puta odbila i on je otišao u Laktaše. Meni je to drago, ali valjda se mi ovdje borimo za interese Banjaluke. Skupština je to odbila. Imali smo i zainteresovanog investitora iz Njemačke. Međutim, gradska Skupština je i njega odbila, jednostavno nijedna odluka nije prošla Skupštinu. Što se tiče privrede, uradili smo dosta. Povećali smo subvencije. Do sada samo za 500 manjih i srednjih preduzetnika dali direktno novčanu podršku i do 30.000 maraka za dodatnu opremu, samozapošljavanje, zapošljavanje i druge vidove pomoći. Mnogi su pokrenuli i osnažili svoje poslove, kao i proširili kapacitete. I grad Banjaluka uglavnom podstiče manje i srednje preduzetnike. Mi smo bili spremni da dijelimo besplatno zemlju za ono što investitor hoće da uloži. Međutim, ni za to nismo dobili podršku. Tako da je bilo i sa te strane manje razumijevanja.

Koliko grad pomaže porodicama, mladima i na koji način? Koliko novca izdvaja za te namjene, šta su prioriteti?

STANIVUKOVIĆ: Za direktnu podršku porodicama do sada smo izdvojili 55 miliona maraka, što je na istorijskom maksimumu i vrhuncu. Mogu očekivati da ćemo nastaviti i dalje i da ćemo te stvari povećavati. Na primjer, osnažićemo subvencije za privatne vrtiće. U prvoj polovini godine novog mandata ćemo ih potpuno izjednačiti. Za mlade bračne parove ćemo obezbijediti placeve, čime će biti obuhvaćene i višečlane porodice. Stipendije smo u nekoliko navrata povećavali, nastavićemo to i u narednom periodu. Planiramo da smanjimo i cijenu pojedinačne karte za gradski prevoz sa 2.30 KM, koliko je sada, na marku i po, a sve radničke karte da budu 20 odsto povoljnije.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)