Saznajte sve o izborima putem četbot servisa
Foto: Unsplash

Saznajte sve o izborima putem četbot servisa

Birački spiskovi, kandidati i precedura glsasanja.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH i Populacioni fond UN (UNFPA) zajednički su kreirali “Vajber” četbot za predstojeće lokalne izbore s ciljem promocije učešća mladih u političkim procesima.

Ovaj inovativni alat, prethodno korišten na lokalnim izborima 2020. i opštim 2022. godine, pokazao se efikasnim izvorom informacija za birače, omogućavajući im brz i jednostavan pristup ključnim informacijama o izbornom procesu, naveli su iz CIK-a.

“`Vajber` četbot pokazao se kao koristan alat putem kojeg su birači mogli da dobiju blagovremene i tačne informacije o izborima. S obzirom na pozitivno iskustvo, smatramo da je ovaj ključan za unapređenje transparentnosti i informisanosti građana u izbornom procesu”, smatra predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić.



Cilj “Vajber” četbota je da mladim biračima, posebno onima koji prvi put glasaju u BiH, pruži potrebne informacije i uputstva u vezi sa predstojećim izborima.

Osim toga, četbot pruža informacije kako građani mogu da provjere da li su upisani u birački spisak, a sadrži i detaljne upute o procesu i proceduri ispravnog glasanja, kao i informacije o svim kandidatima u svim opštinama u BiH.

Iz UNFPA BiH su objasnili kako nastoje da podstaknu mlade da iskoriste pravo glasa i doprinesu izgradnji društva koje priznaje i koristi njihovo znanje i vještine.

Nedavno istraživanje UNFPA među mladim ljudima koji žive u BiH pokazalo je da njih 78 odsto smatra da će vjerovatno glasati.

Četbot, koji su zajednički razvili CIK i UNFPA, sadrži informacije o tome kako učestvovati na lokalnim izborima i čini ga dostupnijim mlađim biračima, te podržava njihovo učešće u demokratskim procesima.

Takođe, sadrži detaljne informacije o legitimnim adresama na koje mogu da se prijave eventualne izborne nepravilnosti, a građani mogu da dobiju informacije o tome da li su upisani u birački spisak.

Četbot pruža detaljne upute o procesu i proceduri ispravnog glasanja, kao i informacije o svim kandidatima.

Ovaj alat dostupan je unosom ključne riječi “Izbori” u pretragu na “Vajberu”.

Ukoliko je neko ranije koristio četbot, preporučuje se da obrišu prethodni čet prije ponovnog ulaska putem pretrage kako bi bio obezbijeđen pristup najnovijim informacijama.

Mondo

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)