NAJTRAŽENIJI AUDI Vozači u BiH i dalje vijerni dizelašima
Foto: Pexels

NAJTRAŽENIJI AUDI Vozači u BiH i dalje vijerni dizelašima

Koje vozilo vi birate?

Trend prodaje novih vozila u Evropskoj uniji i Bosni i Hercegovini se bitno razlikuje. Dok kupci u EU kupuju uglavnom benzince i hibride, vozači u BiH, odnosno pravne osobe i dalje najviše vjeruju dizelima.

Kada je riječ o brendu, to su najčešće Škoda i Volkswagen.

Prema dostupnim podacima, svi dosadašnji već tradicionalno dobro prodavani brendovi Volkswagen, Toyota, Hyundai, Renault, Citroen, osim Škode i Audija, u osmom mjesecu su, u poređenju s istim periodom lani, zabilježili pad interesovanja kod kupaca. Najveći pad doživjeli su ipak Opel i Seat.



Samo ove godine, računajući period od osam mjeseci od januara do avgusta, broj registracija je veći za oko pet posto u odnosu na isti period prošle godine. Tržišni lider je Škoda, koja zauzima skoro 20 posto tržišta, odnosno, svaki peti prodati nov automobil u BiH nosi Škodin znak.

Ovo je treći mjesec u ovoj godini i drugi zaredom da je broj registracija, poredeći avgust 2024., kada ih je bilo 912, manji u odnosu na prošlogodišnji rezultat iz avgusta kada su bile 972 registracije.

Broj registrovanih novih automobila ove je godine 8.274 i veći je od broja iz prošle godine, kada ih je bilo 7.893, ali prednost se polako topi, pokazuju podaci Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

Kada se sagledaju dostupni podaci, dolazi se do zaključka da su dizel modeli ponovo bili prvi izbor kupaca s 41 posto tržišta, dok hibridi zbog izostanka poticaja bilježe gubitak. S druge strane, stabilizuje se povećanje prodaje fizičkim osobama za 41,2 posto, a pravnim osobama 58,8 posto.

Miro Sesar, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, na sastanku Udruženja za elektromobilnosti i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, koja djeluju pri Privrednoj komori FBiH, prezentovao je stanje na tržištu, s posebnim osvrtom na broj novoregistrovanih električnih i hibridnih vozila prije i nakon usvajanja Odluke Savjeta ministara BiH o suspenziji carine pri uvozu električnih vozila i njenom smanjenju na pet posto pri uvozu hibridnih vozila.

Pri analizi tržišta istaknut je i značaj subvencije po Odluci Vlade FBiH pri kupovini novih električnih vozila, ali za što bolje rezultate ove dvije mjere moraju biti sinhronizovane u vremenskom smislu.

U tom smislu, ukupno tržište automobila za prvih sedam mjeseci 2024. godine bilježi 7.427 vozila, dok u 2023. godini za isti period bilježi 6.941 vozilo.

Ukupno tržište električnih i hibridnih vozila za prvih sedam mjeseci ove godine bilježi ukupno 422 vozila, dok u 2023. godini za isti period bilježi 336 vozila. Shodno navedenom, Udruženje će i ove godine uputit inicijativu Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za produženje Odluke o suspenziji carine i za 2025. godinu, navodi Bloomberg Adria.

Volimo Scalu

Lider prodaje Škoda je jedina zabilježila više od 200 registracija, tačnije 218. To je drugi najbolji mjesec ove godine za češku marku, nakon maja i 257 plasiranih automobila. Zanimljivo, tržišnog bestsellera Octavije registrovano je svega 58 primjeraka, ali ih je za osam mjeseci registrovano više od 600, što je skoro dvostruko više od drugoplasirane Fabije.

Admir Muharemović, stručnjak iz oblasti autoindustrije, za Bloomberg Adriju je kazao da je Škoda Scala treći najtraženiji model češkog brenda u BiH, a prošli mjesec ih je registrovano čak 55.

– Prema mišljenjima zastupnika ovog modela u BiH, Scala je idealan best-buy model, koji je cjenovno blizak Fabiji, ali je istovremeno 10-15 posto povoljniji od konkurenata iz istog segmenta. S obzirom na to da je bh. tržište tradicionalno naklonjeno Škodi, ovaj rezultat prema njihovom mišljenju nije iznenađenje – pojasnio je Muharemović.

Opel, koji bilježi pad, prema mišljenju stručnjaka je ipak napravio više nego solidan skok u odnosu na isti period prošle godine, s obzirom na to da je za osam mjeseci ove godine plasirao 62 vozila ili 24 posto više. Brojke kod Seata su znatno lošije. Španski brend je više koncentrisan na marku Cupra, koja bilježi rast, dok je Seat u osam ovogodišnjih mjeseci registrovao ”minus” od 40 posto.

Malo prisustvo kineza

Kada je riječ o sve više prisutnim kineskim markama, prošlog mjeseca na bh. tržištu je registrovano 15 automobila. Po brendovima, to je devet automobila marke MG, tri primjerka Cheryja, dva SUV-a T5 Evo nove kineske marke Forthing/Dongfeng, kao i prvi model Lynk & Co, takođe novog kineskog brenda koji posluje u okviru uvozničke mreže KMAG BH – Volvo i Kia.

Cjenovno najkonkurentniju politiku u našoj zemlji imaju korejski automobili, a posebno Hyundai, od najmanjeg do najvećeg modela. Ti automobili nude najbolju vrijednost za novac na našem tržištu. Takođe, Hyundai Tucson je s razlogom naprodavaniji model korejske marke i ujedno najprodavaniji SUV na tržištu.

Najprihvaćeniji i najstabilniji premium brend u BiH ove godine je pomalo na klizavom terenu, što se može pripisati i brojkama u cijeloj Evropi. Domaći kupci su prošli mjesec registrovali 49 automobila sa znakom Audija, znatno više od Mercedesovih 33.

Ovaj brend i u svijetu bilježi uspjeh kojem se približila i Tesla.

Audi je prodao 1,89 miliona vozila u 2023. godini, nadmašivši američkog proizvođača električnih automobila s 1,81 milion prodatih vozila. Nakon tri godine pada, njemačka marka uspjela je zadržati vodstvo povećavši prodaju za 17 posto, zahvaljujući velikoj potražnji u Kini, Evropi i SAD-u.

Poput većine evropskih proizvođača automobila, Audi se posljednjih godina bori s nestašicom dijelova i složenim promjenama koje donose električni automobili. Proizvođač premium marke prošlog mjeseca je naveo da smanjuje proizvodnju električnih automobila kako bi izbjegao opterećenje fabrika usred sporijeg rasta prodaje tog tipa vozila.

Rast i pad EV vozila

Što se tiče prodaje čistih električnih vozila, u EU je u julu zabilježen rast prodaje od 0,2 posto, međutim ona nije bila ista u svim zemljama. I dok je prodaja EV u Italiji i Španiji zabilježila rast, na najvećem tržištu automobila, njemačkom, došlo je do pada prodaje od 2,1 odsto. Prodaja je pala i u Francuskoj za 2,3 posto. Prodaja ove vrste vozila je generalno opadala mjesecima u Evropi, djelimično zato što su vlade ukinule subvencije za kupovinu.

I nove tarife za kineske proizvođače automobila koje je uvela EU utjecale su na pad potražnje za električnim vozilima. Kineski proizvođači automobila registrovali su manje električnih automobila širom Evrope u julu. Brendovi kao što su BYD i MG, kompanije SAIC Motor Corp, činili su 9,9 posto registracija električnih vozila u bloku, što je pad sa 10,2 posto u julu 2023, prema Dataforceu. Kineske firme su u julu ukupno registrovale manje od 14.000 električnih vozila širom Evrope, što je pad u odnosu na više od 23.000 u junu i pad od 9,7 posto u odnosu na juli 2023. godine.

Najviše električnih automobila od početka godine je prodato u Njemačkoj 241.887. Od zemalja u okruženju najviše električnih vozila u periodu januar – juli kupljeno je u Rumuniji 6.383, Mađarskoj 5.235, Sloveniji 1.794, Hrvatskoj 1.060 i Bugarskoj 1.022.

Ništa bolja situacija nije s prodajom dizelaša, koji bilježe pad od 10,1 procenta. U julu je u EU prodato 107.710 primjeraka ovih automobila.

Volkswagen AG je prodao najviše vozila na tržištu EU u julu 229.387 vozila. Zatim slijedi Stellantis grupacija s prodatih 137.012 vozila, Na trećem mjestu nalazi se Reno grupa sa 88.707 prodatih vozila. Na četvrtom mjestu je Hyundai grupa, koja je prodala 74.724 automobila, a na petom je Toyota sa 70.547 prodatih jedinica, prenosi BL portal.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)