Istru sinoć zahvatila poplava, meteorolozi izdali posebno upozorenje (VIDEO)
Foto: yt/schreenshot

Istru sinoć zahvatila poplava, meteorolozi izdali posebno upozorenje (VIDEO)

Sava u Zagrebu će dostignuti mjere odbrane od poplava.

Obilna kiša izazvala je brojne probleme na Istri i Kvarneru, a zbog promjene vremena i hrvatski meteorolozi su izdali posebno upozorenje na pojavu bujičnih poplava i podizanja nivoa rijeka narednih dana.

Na području Rijeke juče u popodnevnim časovima zabilježene su velike količine padavina, s više od 80 litara kiše po metru kvadratnom. Novigrad je bio pod vodom, a u Svetom Lovreču “totalni potop”, javljaju hrvatski mediji.

Moćni Đenovski ciklon juče je počeo da djeluje na vrijeme i narednih dana donosi veoma obilne padavine, lokalno više od 200 litara po metru kvadratnom, uz moguću pojavu bujičnih poplava.



Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno upozorenje u kojem navodi da su prognozirane obilne padavine tokom sljedeća tri dana što bi moglo uzrokovati bujične i urbane poplave, koje u nižim dijelovima slivova mogu uzrokovati visoke vodostaje rijeka s mogućim ulaskom u mjere odbrane od poplava.

Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoza za područja zapadne Slovenije, jadranske obale i zaleđa, Gorskog kotara i Like dao je visoke izglede za obilne padavine, iznad 150 litara po metru kvadratnom, u narednih deset dana od kojih će se glavnina ostvariti do ovog vikenda.

Ukazano je na značajnu mogućnost pojave velikih voda na Rječini, Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani, Glini, Uni, Lici, Gackoj, Zrmanji, ali i Savi, Muri i Dravi sljedećih dana.

Operativni hidrološki modeli Državnog hidrometeorološkog zavoda ukazuju na velike vode za slivove Kupe, Une, Like i Gacke, Zrmanje, Krke i Cetine, ali i povećane dotoke Save, Mure i Drave.

Povećanje vodostaja na gornjoj Savi počelo je noćas i trajaće do nedjelje. Nizvodno od ušća Kupe i Une u Savu porast će biti sporiji, ali značajan jer će ove dvije rijeke nositi velike količine vode.

Sava u Zagrebu i nizvodno, kao i Kupa, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Lika, Gacka će dostignuti mjere odbrane od poplava čiji će stepen zavisiti od padavina i njihovog intenziteta.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)