REKORDNA PODRŠKA Gradonačelnik uručio ugovore o dodjeli subvencija za samozapošljavanje
Foto: A. Čavić

REKORDNA PODRŠKA Gradonačelnik uručio ugovore o dodjeli subvencija za samozapošljavanje

Grad za ove subvencije ukupno izdvaja oko 1,5 miliona KM.

Gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima uručio je ugovore o dodjeli subvencija za pokretanje samostalnih preduzetničkih djelatnosti, odnosno za samozapošljavanje.

Podršku Grada za samozapošljavanje ove godine dobio je rekordan broj samostalnih preduzetnika, njih 169.

Gradonačelnik je naglasio da Grad za ove subvencije ukupno izdvaja oko 1,5 miliona KM.



-Danas smo uručili ugovore o dodjeli subvencija za pokretanje samostalnih preduzetničkih djelatnosti, onim preduzetnicima koji su na početku. Osim finansijske podške, u naredne dvije godine imaće i našu dodatnu logističku podršku – kazao je gradonačelnik.

Naglasio je da od danas već kreću isplate ovih subvencija, a da su po ostalim ovogodišnjim linijama podrške poslovnim subjektima veliki dio subvencija i isplaćen.

-Takođe, danas možemo reći da su isplaćene i najveće subvencije za privatne vrtiće za mjesec septembar, kao i gradske stipendije – naveo je gradonačelnik.

Iznos pojedinačnih subvencija za samozapošljavanje je od 2.000 do 12.600 KM.

Preduzetnica Tamara Ajder, koja je danas dobila ugovor o dodjeli subvencija, kazala je da se njeno preduzeće bavi proizvodnjom i preradom plastike.

-Nama mnogo znači ova podrška Grada i gradonačelnika. Imamo trenutno 12 zaposlenih i nadam se da ćemo i dalje da rastemo – kazala je ona.

Dodala je da su preduzetnici u ovom procesu imali organizovanu i obuku, te da im je na usluzi bila i Gradska uprava i Preduzetnički centar.

Naime, prema podacima Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj evidentno je povećanje broja korisnika subvencija, odnosno dodijeljenih ugovora, kao i iznosa subvencija u periodu od 2021. do 2024. godine. Broj korisnika subvencija u 2024. godini veći je za 83 odsto u odnosu na 2021. godinu, a ukupan iznos dodijeljenih subvencija u 2024. godini veći je za tri puta u odnosu na 2021. godinu.

Podsjećamo, Grad Banjaluka izdvojio je 1,8 miliona KM za dodjelu ovogodišnjih subvencija poslovnim subjektima u Banjaluci. Dodijeljene su četiri vrste subvencija, i to: za pokretanje samostalnih preduzetničkih djelatnosti (samozapošljavanje), za podršku izvozu i povećanju produktivnosti, za očuvanje starih zanata i umjetničkih zanata i radinosti i subvencije poslovnim subjektima čiji je rad otežan usljed rekonstrukcije dijela Jevrejske ulice.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)