Pikado u ekspanziji: Klub “Blitz” iz Trna stvara šampione
Foto: Ustupljena fotografija

Pikado u ekspanziji: Klub “Blitz” iz Trna stvara šampione

Vizija ovog kluba da postane prepoznatljiv u našoj zemlji te da pokušaju privući nove članove i entuzijaste.

U posljednjih nekoliko godina, pikado sport doživljava sve veću popularnost u Bosni i Hercegovini.

Igra koja je do sada uglavnom bila povezana s rekreacijom unutar ugostiteljskih objekata, zahvaljujući grupi entuzijasta iz mjesta Trn kod Laktaša, podiže se na viši nivo.

Upravo u naselju Trn osnovan je prvi pikado klub “Blitz”, koji je, kako kaže Aleksandar Vidaković, osnivač ovog kluba, predstavljen javnosti s ciljem promovisanja ovog uzbudljivog sporta, koji kombinuje vještinu, strategiju, ali prije svega zabavu.



– Iako se suočavamo s izazovima u podizanju svijesti o pikadu kao sportu, u posljednje dvije godine pikado na našim prostorima doživljava ekspanziju, zahvaljujući zaljubljenicima u ovaj sport – rekao je Vidaković.

Dodaje da njihov klub trenutno broji 25 članova koji su strastveni u svojim nastojanjima da se takmiče na lokalnim i regionalnim takmičenjima.

– Na posljednjem, a ujedno i prvom većem takmičenju od osnivanja našeg kluba, nastupili smo u Hrvatskoj u sklopu “Darts Point” lige, gdje se igrao klasični pikado (steel dart). Na ovom turniru su učestvovali takmičari iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine – rekao je Vidaković.

Iako je bilo njihovo prvo takmičenje, ljubitelji pikada iz kluba “Blitz” ostvarili su zapažene rezultate.

– Tri naša člana su izborila mjesto na takmičenju iz divizije Bosne i Hercegovine te se plasirali na završni Masters turnir u Zagrebu, što dokazuje našu predanost i vještinu. Pored takmičenja u Hrvatskoj, organizovali smo dva “Blitz Meta” Masters turnira u prostorijama našeg kluba, gdje je učestvovalo 30 igrača iz naše regije – rekao je Vidaković.

Sekretar pikado kluba “Blitz”, Ilija Ćato, ističe da klub ima velike planove, te da uskoro kreće prva “Blitz” pikado liga.

“Uskoro krećemo s prvom “Blitz” ligom, gdje će se članovi kluba moći takmičiti i pokazati svoje vještine. Pet najboljih igrača na kraju lige imaće priliku da se okušaju na evropskoj sceni, u sklopu WDF (World Dart Federation) turnira, koji će se održati u Bratislavi u februaru 2025. godine,” rekao je Ćato.

Dodaje da je vizija ovog kluba da postane prepoznatljiv u našoj zemlji te da pokušaju privući nove članove i entuzijaste.

– Pozivamo sve koji su zainteresovani da se okušaju u ovom sportu da nam se pridruže – naglasio je Ćato.

Entuzijasti i zaljubljenici u pikado ističu da, iako pikado još uvijek nije olimpijski sport, imaju ambicije da će jednog dana imati priliku predstaviti svoje vještine i na svjetskoj sceni.

– Da bi to ostvarili, potrebno je da se osnuje Pikado savez BiH, na čemu trenutno radimo – poručio je Ćato.

Jedan od članova pikado kluba “Blitz”, Siniša Udovičić, dodaje da je za uspjeh u pikadu, kao i u svakom sportu, potrebno dosta treninga, strpljenja i odricanja.

– Naš klub može mnogo pomoći u usavršavanju vještina gađanja strelicama u metu. Svako ko želi da se bavi ovim sportom, to može učiniti u našem klubu, jer neki od naših članova su dugo u ovoj igri i imaju dosta iskustva, kako na regionalnim, tako i na evropskim takmičenjima – istakao je Udovičić.

Članovi “Blitz” pikado kluba poručuju javnosti da svi zajedno možemo raditi na razvoju pikada u BiH. Svi zainteresovani, koji bi željeli da se okušaju u ovoj vještini, to mogu učiniti u prostorijama pikado kluba “Blitz”, koji se nalazi u Dositejevoj ulici u Trnu.

Takođe, sve aktivnosti kluba, kao i informacije o članstvu, moguće je pratiti putem Instagram stranice “Blitzpikadoklub”, prenosi Insajder.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)