PRAVILNO ČUVANJE Crni luk na ovaj način može potrajati i do tri mjeseca
Foto: pexels

PRAVILNO ČUVANJE Crni luk na ovaj način može potrajati i do tri mjeseca

Neophodan u kuhinji.

Svima se već ovo desilo – spremni ste da pripremite neko jelo kod kuće, samo da biste otkrili da se svježa namirnica koju ste nedavno kupili već pokvarila.

Ali bez brige, jer stručnjak za hranu otkriva kako da što duže sačuvate životni vijek luka, povrća koji je praktično neophodan u kuhinji, a koji može da opstane u kućnim uslovima tri ili više mjeseci ako se pravilno skladišti.

Prvo, suprotno uobičajenoj praksi, držanje luka u frižideru može zapravo da učiniti više štete nego koristi. Luk, kao i drugi njegovi rođaci, trebalo bi da se kloni hladnoće, jer hladne temperature ubrzavaju konverziju skroba u šećer.

– Iako se cijeli luk može čuvati u frižideru, to se ne preporučuje. To je zato što cijeli sirovi luk brzo upija vlagu i može da postane mekši u frižideru – ističe Melisa, eksper za kuvanje, koja umjesto toga savjetuje kako da vam cijeli i isjeckani luk ostane svjež:

– Za cijelu glavicu najbolja opcija je fioka ili orman, pa čak i radna ploča, pod uslovom da nije na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Čuvajte luk na suvom mjestu, gdje vlaga ne može da prodre, da se ne pokvari ili istruli. Izbjegavajte čuvanje luka u oblastima kao što su ispod sudopere ili u podrumu, gdje je veoma vlažno.

Ona je detaljno navela da skladištenje luka u pretoplim uslovima može dovesti do njegovog sušenja i klijanja, što opet dovodi do truljenja i kvarenja. Slično tome, ako luk postane previše hladan, može da postane vlažan, izgubi čvrstinu i ubuđa. Melisa takođe preporučuje da uklonite ovo povrća iz plastične ambalaže poput kesa iz supermarketa i da ga čuvate na mjestu sa dobrim protokom vazduha.

Idealno bi bilo da ga čuvate u mrežastoj ili papirnoj vrećici.

– Plastične kese će privući veliku količinu vlage i učiniti da luk istrune brže nego što želite – ističe stručnjak i dodaje da, sa druge strane, oljušten luk, ako se pravilno čuva, može da izdrži i do 10 dana u frižideru:

– Isjeckan luk treba držati u posudi kako bi se spriječilo izlaganje gasu etilena, koji može da ubrza proces sazrijevanja. Narezani, sjeckani i kuvani luk uvijek treba da se čuvaju u frižideru. Ove vrste luka nisu pogodne za ostave i brzo će istrunuti van frižidera.

Ako ste, pak, iskoristili samo polovinu glavice, Melisa savjetuje da napola isiječen luk treba dobro umotate u prozirnu ili plastičnu foliju i zatim stavite u hermetički zatvorenu posudu, dok sjeckani luk možete da držite i u plastičnoj kesi sa patent zatvaračem, prenosi Ona.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)