Savić: Stanivuković je prvo postao prepoznatljiv, pa je radom stekao povjerenje građana
Foto: RTS oko/ yt screenshot

Savić: Stanivuković je prvo postao prepoznatljiv, pa je radom stekao povjerenje građana

Svojim inovativnim pristupom politici dobio i regionalnu pažnju i pažnju mladih glasača - rekao je on.

Vojislav Savić, politikolog iz Banjaluke komentarisao je za RTS veliku pobjedu novog starog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića na lokalnim izborima u Banjaluci.

Savić je obrazložio u čemu je zapravo “tajna uspjeha” Draška Stanivukovića koji ima samo 31 godinu i po drugi put je dobio povjerenje Banjalučana da rukovodi administracijom njihovog grada.

– Stanivuković je veoma mlad ušao u politiku i etablirao se u Banjaluci kao neko ko je vrlo prepoznatljiv kada su aktuelni problemi u pitanju. Prepoznatljivost nije isto što i uticaj i povjerenje. On je prvo postao prepoznatljiv, a zatim je svojim radom kroz političku karijeru stekao povjerenje, što je zapravo uticaj i moć, odnosno mogućnost da utičete na procese – rekao je Savić.

On je naglasio da je Stanivuković u značajnoj mjeri promijenio retoriku postavši prvi čovjek najvećeg grada u Srpskoj.

– Nije isto biti aktivista i na ulici i gradonačelnik. Ne možete se isto ponašati kad nemate nikakvu odgovornost i kad od vaših odluka direktno zavise životi građana jednog grada u kojem živi 250 hiljada ljudi. Stanivuković je ozbijnije i temeljitije počeo da pristupa svojim aktivnostima, dok kada ste u opoziciji onda se možete nonšalantno ponašati jer ništa što uradite neće imati za posljedicu konkretnim političkim procesima – obasnio je Savić.

Savić je ukazao i na činjenicu da su upravo sve to Banjalučani uvidjeli i nagradili.

– Broj ličnih Stanivukovićevih glasova je puno veći od glasova koji će njegova partija da osvoji, dok će kod Šobota biti obrnuto. Draško Stanivuković je na personalnom nivou uspio da ubijedi Banjalučane da je on najbolje rješenje za njihov grad – smatra Savić.

Budući da je aktuelni gradonačelnik Banjaluke vrlo rano počeo da koristi društvene mreže on ja uspio da pridobije mlađu populaciju.

– Stanivuković je među prvima krenuo sa performativnom politikom i po tome je postao prepoznatljiv u regionu. On je prvi dao materijal, odnosno sadržaj medijima upravo tim svojim inovativnim pristupom politici. On je tako dobio regionalnu pažnju i samim tim dopro do mladih glasača i tako stekao njihovo povjerenje. Sada je sasvim očekivano da političke stranke koriste društvene mreže, a prije osam godina je to radio samo Draško Stanivuković – precizirao je Savić.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)