Kako su prošli MINISTRI na odborničkim listama svojih stranaka?
Foto: V. Ševčuk

Kako su prošli MINISTRI na odborničkim listama svojih stranaka?

Neki su se pokazali kao pun pogodak, a neki kao totalni promašaj.

Kao i za svake izbore stranke su birale svoje najjače adute sa kojima su izašli pred građane u nadi da će im to pomoći da ostvare najbolji rezultat.

Neki su se pokazali kao pun pogodak, a neki kao totalni promašaj.

Srpskainfo je provjerila kako su prošli aktuelni i bivši ministri koji su se našli na odborničkim listama svojih stranaka u Srpskoj.

Sudeći po rezultatima koje je objavila CIK BiH niko od njih nije se pretjerano proslavio ako se uzme u obzir da su, obavljajući funkciju ministara, svakodnevno na raspolaganju imali ne samo javne servise i mnoge druge medije, već i čitav tim osoba zaduženih za odnose s javnošću.

Mnogima to očito nije pomoglo da postanu prepoznatljivi u javnosti i da pridobiju naklonost građana u svojim sredinama.

SNSD je tako na odborničku listu u Banjaluci stavio ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alena Šeranića koji je na kraju osvojio skromnih 1.708 glasova što je 1,67 odsto od ukupnog broja izašlih birača. U Banjaluci je, naime, na izbore izašlo oko 102.000 građana.

Nešto bolji rezultat ostvario je njegov stranački kolega, ministar finansija i trezora BiH, Srđan Amidžić.

On se, takođe, našao na odborničkoj listi SNSD u Banjaluci i osvojio 5.483 glasova ili 5,37 odsto od ukupnog broja izašlih Banjalučana.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Savo Minić bio je nosilac liste SNSD za odbornika u opštini Šamac.

Na izbore u toj opštini izašlo je preko 7.000 birača, a Minić je ostvario skromna 652 glasa (9,3 odsto).

Stavljanje Minića na odborničku listu u Šamcu očito nije pomoglo SNSD jer u toj opštini ne samo što je stranka izgubila trku za načelničku fotelju već je dobila ukupno 1.855 glasova građana, što je 26,15 odsto od ukupnog broja izašlih.

Još jedan ministar bio je nosilac odborničke liste SNSD i to u Istočnoj Ilidži.

Riječ je o Staši Košarcu, ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je osvojio 894 glasa ili 9,93 odsto ako se uzme u obzir da je u toj opštini izašlo nešto više od 9.000 birača.

Kao i u Šamcu, ime ministra na odborničkoj listi nije pomoglo stranci u Istočnoj Ilidži da odnese pobjedu u trci za načelničku fotelju, dok je SNSD osvojio ukupno 2.403 glasova što je 25,63 odsto od ukupnog broja onih koji su izašli na birališta.

I dvojica bivših ministara u Vladi Srpske dospjela su na odborničke liste.

Jedan od njih je nekadašnji ministar policije Republike Srpske, Dragan Lukač koji se nalazi na odborničkoj listi SNSD u Banjaluci, a drugi je bivši ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Duško Milunović koji je nosilac liste SP za odbornika u Kozarskoj Dubici.

Lukač je u Banjaluci osvojio 2.269 glasova što je nešto više od 2 odsto od ukupnog broja izašlih glasača.

S druge strane Milunović nije mnogo proslavio SP u Kozarskoj Dubici gdje je stranka osvojila 762 glasova što je 7,45 odsto od ukupnog broja izašlih građana na birališta (nešto više od 10.000).

S druge strane, Milunović je kao nosilac liste SP osvojio više nego skromna 402 glasa.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)