Potvrdio sud: Dokazi sa aplikacije “Skaj” zakoniti u Hrvatskoj
Foto: Jutjub

Potvrdio sud: Dokazi sa aplikacije “Skaj” zakoniti u Hrvatskoj

U BiH podignuto osam optužnica protiv 66 osoba na osnovu dokaza sa ove aplikacije.

Visoki kazneni sud u Hrvatskoj donio je pravosnažnu presudu kojom su potvrdili da je ”Skaj” komunikacija zakoniti dokaz, koji se može koristiti u krivičnim postupcima u tamošnjem pravosudnom sistemu.

Kako navode hrvatski mediji, pravosnažnom presudom Visokog kaznenog suda konačno je zauzet pravni stav oko pitanja koje je mjesecima mučilo sve one, koji se nalaze iza rešetaka u Hrvatskoj u okviru raznih kriminalnih organizacija, a koji su uhapšeni nakon analize komunikacija vođenih preko kriptovane Skaj aplikacije.

Pravosnažnom presudom potvrđena je ranija odluka sudije za istragu splitskog Županijskog suda, koji je u februaru ove godine proglasio zakonitim dokaze koje je USKOK prikupio na osnovu analize komunikacije putem Skaja koju su vodili članovi međunarodne organizacije na čelu sa uhapšenim zagrebačkim građevinskim biznismenom Nenadom Petrakom, a koji je, navodno, usko sarađivao i sa crnogorskim kavačkim klanom.

To je prva pravosnažna presuda država regiona da je ”Skaj” zakonit dokaz, a nakon što je krajem aprila ove godine Еvropski sud pravde donio odluku o korišćenju ”Skaj” aplikacije u sudskim postupcima, kada su odbacili mogućnost korišćenja informacija dobijenih sa šifrovanih aplikacija ukoliko nisu potkrijepljeni i drugim dokazima.

U BiH podignuto osam optužnica protiv 66 osoba

Kada je riječ o BiH, u periodu od 2021. do kraja 2023. godine tim tužilaca zaduženih za predmet “Skaj” aplikacije su u saradnji sa policijskim i bezbjednosnim agencijama širom BiH sproveo je oko 25 akcija koje su rezultovale hapšenjem ili pritvorom više od 150 osumnjičenih širom države.

Poznato je da je podignuto i potvrđeno osam optužnica protiv 66 osoba. Od toga, 15 optuženih u tri slučaja su se sporazumno izjasnili kao krivi i u tim slučajevima donesene su i prve pravosnažne presude.

-U predmetima sa dokazima iz Skaj i Anom aplikacija, svakako su prisutni i drugi dokazi koje su pribavile institucije i agencije za provođenje zakona – naveli su ranije za Srpskainfo iz Tužilaštva BiH.

Ukupno trajanje izrečenih zatvorskih kazni je 25 godina i 10 mjeseci.

Od ukupno 20 zaposlenih u policiji i agencijama za provođenje zakona obuhvaćenih istragom 5 optuženih su policijski službenici, te jedan bivši savjetnik u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Među osumnjičenima se nalaze aktivni policijski službenici iz raznih agencija za provođenje zakona, kao i dva advokata i sudija.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić još u maju ove godine izjavio da su do tada potvrđene optužnice Tužilaštva BiH protiv više od 70 osoba u predmetima sa dokazima iz Skaj i Anom aplikacija, te najavio da će takvih slučajeva biti još, prenosi Srpskainfo.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)