Vidović: Budžet za narednu godinu biće urađen na realnim procjenama
Foto: Blink

Vidović: Budžet za narednu godinu biće urađen na realnim procjenama

Do kraja godine čeka se i dogovor o najnižoj plati.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je finansijsko stanje u Srpskoj stabilno uprkos ekonomskim i političkim sankcijama.

Ona je poručila da se iz budžeta izmiruju sve obaveze, što je projektovano i za naredne tri godine, a što će omogućiti nove investicije vrijedne nekoliko milijardi KM.

– Kod nas je javni dug 31 odsto, a zakonom dozvoljen je 55 odsto od BDP-a. Ukupan dug je oko 37 odsto, a prema zakonu dozvoljeni dug je 60 odsto. Mi se držimo te granice i mislim da je taj dug dosta nizak. Na kraju godine on će se pokazati kao još niži zato što će BDP, koji smo mi planirali ove godine, biti daleko veći – navela je Vidovićeva u podkastu SRNE.

Ona je ukazala da je riječ o izuzetno niskom zaduženju s obzirom na to da je ranije taj dug, dok je opozicija bila na vlasti, dosegao istorijski maksimum, i to sa niskom stopom BDP-a.

“Priča opozicije o bankrotu ne pije vodu”

– Oni su tada imali ukupan dug 59 odsto, a granica je bila 60 odsto. Javni dug im je bio 54,9 odsto, a gornja granica je je bila 55 odsto. To znači da su i na jednom i na drugom dugu bili na granici koja je određena zakonom. Činjenica da su oni tada imali pet milijardi BDP, a bili su zaduženi tri milijarde. Mi danas imamo 16,5 milijardi BDP, a zaduženi smo pet milijardi. To je prosta računica i svaki građanin to može izračunati, tako da je njihova priča o sadašnjem navodnom enormnom zaduženju ne pije vode i služi samo u jeftine dnevno-političke svrhe – naglasila je Vidovićeva.

Ona je istakla da Vlada Republike Srpske redovno izmiruje sve svoje obaveze, te da nije kasnila nijedna isplata i da je zbog toga Srpska i dobila odličan kreditni rejting renomiranih evropskih kuća.

– Mene čudi opozicija koja živi u Republici Srpskoj, a stalno govori o bankrotu. Međutim, iako su to priželjkivali, mada mi nije jasno da tako nešto može neko da žele svojoj republici i sugrađanima, to se nije ostvarilo, niti će. Mi imamo zakone koje poštujemo. Imamo dobar rejting evropskih kuća, dobili smo `B` stabilan rejting. To znači da dužnik može i da je sposoban da blagovremeno i u potpunosti ispuni svoje obaveze. Bez obzira što američka Ambasada u BiH govori drugačije, ovo je riječ stručnjaka i renomiranih kuća – naglasila je Vidovićeva.

“Srpska finansijski stabilna i ide u nove projekte”

Ona je navela da postoje problemi na međunarodnom finansijskom tržištu na koje je Republika Srpska ranije uspješno izlazila, ali, uprkos antipropagandi američke Ambasade u BiH, postoje mogućnosti za zaduženje po niskim kamatnim stopama za realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata.

– Bez obzira što nas i američka Ambasada i ovaj takozvani visoki predstavnik promovišu u javnosti kao vrlo nepouzdane, mi imamo izuzetan dobar odnos sa Svjetskom bankom koja nama nudi finansiranje projekata koji su od velikog značaja – istakla je Vidovićeva.

Govoreći o infrastrukturnim projektima i njihovom finansiranju, ministar finansija Srpske navodi da je do kraja godine planirano potpisivanje ugovora sa Svjetskom bankom za izgradnju puta na dionici Foča-Šćepan polje.

– Sad trenutno u Republici Srpskoj imamo u realizaciji projekte u vrijednosti dvije milijarde i 800 miliona KM. To je izvan onog što budžet izdvaja za investicije, a u narednoj godini to će biti negdje blizu četiri milijarde jer u ovoj godini doći će i do potpisivanja ugovora o izgradnji dionice auto-puta na koridoru `Pet ce` od Vukosavlja do Brčkog – naglasila je Vidovićeva.

“Budžetu za narednu godinu biće zasnovan na realnoj procjeni”

Govoreći o budžetu za narednu godinu, Vidovićeva je napomenula da će on biti zasnovan na realnoj procjeni, te navela da je inflacija svedena na 1,1 odsto.

– Investicije iz budžeta su najveće u zdravstvenom sektoru i sada imamo oko 800 miliona investicija, uz one od dvije milijarde i 800. U narednoj godini se planira još oko 330 miliona. Međutim, ne zaostaje mnogo ni obrazovanje, jer u Istočnom Sarajevu imamo velika ulaganja kada je riječ o izgradnji studentskih domova i fakulteta – navela je Vidovićeva.

Ona je podsjetila da je budžet Republike Srpske bio u značajnom suficitu, ali da je period pandemije virusa korona učinio svoje i negativno se odrazio na finansije.

Prema njenim riječima, postoji plan da se do 2026. godine dostigne suficit.

– Mi smo na sjednici Narodne skupštini 2023. godine donijeli program konsolidacije budžeta, prema kojem 2026. treba da budemo u suficitu. Mi se toga držimo. Prošle godine budžet je bio u deficitu 257 miliona, tako je projektovano. Plan je da do 2026. godine budžet bude opet u suficitu – najavila je Vidovićeva.

Ministar finansija Republike Srpske naglasila je da Vlada objektivno pristupa svim problemima u lokalnim zajednicama, te da se ne pravi razlika u tome ko upravlja opštinom ili gradom.

– Mi jednako pristupamo svakoj lokalnoj zajednici, bez obzira ko čini vlast i na usluzi smo građanima i njihovim potrebama. Navešću primjer Bileće, opštine kojoj je upravljala opozicija na republičkom nivou, kojoj smo dali dva miliona KM, jer je stanje bilo izuzetno teško i vjerujem da je i sada tamo teško. Znam da je i na Sokocu teško stanje. Novo rukovodstvo koje će sada doći nakon lokalnih izbora moraće da konsoliduje stanje, da napravi plan kako će raditi i dovesti stanje u opštini do koliko-tolike solidne situacije – navela je Vidovićeva.

“Značajna podrška Srbije Republici Srpskoj”

Vidovićeva je ukazala da je značajna podrška Srbije Republici Srpskoj, koja je zasnovana na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog uređenja BiH.

– Srbija, kao što se vidi iz brojnih izjava predsjednika Aleksandra Vučića i drugih tamošnjih visokopozicioniranih zvaničnika, apsolutno podržava Dejtonski sporazum, kao što i mi to radimo. Mi tražimo samo da imamo ovlaštenja koja su nam data Dejtonskim sporazumom i ništa drugo – rekla je Vidovićeva.

Osim ove, dodala je ona, značajna je i finansijska podrška Srbije.

– Mi smo u svakoj opštini uradili određeni projekat iz sredstava koje je Srbija doznačila i to je jako važno. Isto tako Srbija dosta pomaže i opštinama u Federaciji BiH (FBiH). Osim toga, nama veoma mnogo znači moralna podrška Srbije u našoj borbi za poštovanje Dejtonskog sporazuma i zaštite srpskog nacionlanog pitanja i Republike Srpske – istakla je Vidović.

“Srpska će pružiti podršku loklanim zajednicama u FBiH”

Ona je ocijenila da je evidentan nedostatak pomoći federalnih vlasti lokalnim zajednicama u tom entitetu gdje živi većinski srpski narod ili je zastupljen u značajnoj mjeri.

Prema njenim riječima, to se ogleda u nedostatku sredstava za izgradnju infrastrukture ili ukupnog funkcionisanja tih opština.

Ona je najavila da će od naredne godine budžetom Republike Srpske biti predviđenasredstva za pomoć budžetima lokalnih zajednica u FBiH, u iznosu od po milion KM, a riječ je o Drvaru, Grahovu, Glamoču i Bosanskom Petrovcu.

– Sada smo se odlučili na jedan sistemski način pomoći, a to znači da će u budžetu Republike Srpske za 2025. godinu biti stavka za ove četiri opštine, od po milion KM, što će predstavljati sigurno finansiranje. Mislim da će u velikoj mjeri pomoći njihovim budžetima, koji su jako mali – konstatovala je Vidovićeva.

Ona je navela i da je Republika Srpska pokazala solidarnost i kada je riječ o poplavljenim opštinama u FBiH u želji da se pomogne ljudima u nevolji.

– Mi znamo šta to znači, znamo kako je bilo 2014. godine kada smo mi imali problem sa poplavama u Republici Srpskoj. Pružiti pomoć u nevolji je sasvim normalno i to će svako dobronamjeran uraditi. Predsjednik Republike Srpske je obezbijedio 250.000 KM iz svog kabineta za potrebe ugroženog stanovništva u poplavljenim opštinama u FBiH – rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da bi voljela takvu reakciju vidjeti i iz FBiH, ali je, nažalost, nema i podsjetila na njihovu reakciju tokom požara koji su ljetos zadesili Republiku Srpsku.

– Koliko smo samo čekali da odobre da dođe helikopter iz Srbije, što je bilo veoma nehumano. Mi naravno nismo takvi, mi ne razmišljamo na takav način i apsolutno smo raspoloženi da pomognemo ljudima jer znamo u kakvoj su teškoj situaciji. Naši ljudi su imali štetu usljed požara i imali su reakciju kakvu smo imali iz FBiH. I, evo, desi se poplava u federalnim opštinama i mi smo odmah reagovali i finansijski i angažmanom pripadnika Civilne zaštite Srpske – naglasila je Vidovićeva.

“Minimalna plata u Srpskoj zavisi od ishoda dogovora socijalnih partnera”

Osvrnuvši se na činjenicu da su otpočeli pregovori socijalnih partnera u Republici Srpskoj o minimalnoj plati, ministar finansija kaže da je krajnje vrijeme da se oni dogovre, jer je proteklih nekoliko godina taj iznos određivala Vlada.

– Nekorektno je bilo svih ovih godina da oni ne mogu da se dogovore i da Vlada mora da reaguje. U tom slučaju Vlada mora donijeti odluku, i onda su svi nezadovoljni. Meni je drago što su oni počeli rano pregovore, imaju dosta vremena do kraja godine i vjerujem da će se dogovoriti – rekla je Vidović.

Ona je naglasila da će Vlada Republike Srpske poštovati sve što dogovore socijalni partneri, te navela da su i sindikatima i poslodavcima dostupne sve informacije i statistički podaci koje ima i Vlada i da nema nikakvih tajni.

– Zaista ne bih ulazila u procjenu kakvo će sada biti stanje. Svi imamo iste informacije i znamo šta se dešava. Sada samo trebamo biti realni i ponašati se u skladu sa realnim stanjem – poručila je Vidovićeva.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)