40 GODINA OD SMRTI NAŠEG PISCA U Hašanima održana manifestacija “Ćopićevim stazama djetinjstva”

40 GODINA OD SMRTI NAŠEG PISCA U Hašanima održana manifestacija “Ćopićevim stazama djetinjstva”

Ne postoji školska lektira bez Branka Ćopića.

Manifestacija “Ćopićevim stazama djetinjstva”, koja je danas održana u Hašanima – rodnom mjestu Branka Ćopića, vrijedna je pažnje jer će podstaći mnoge, a prije svega mlade, da dođu na izvor stvaralaštva ovog književnika, iza koga je ostalo djelo veliko kao Grmeč, izjavila je pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković.

-Ćopić je ostao upamćen kao jedan od najplodonosnijih i najprevođenijih srpskih pisaca. Gotovo da ne postoji školska lektira u kojoj nije zastupljeno djelo Branka Ćopića – rekla je Đakovićeva i dodala da ova manifestacija ima republički značaj i dugi kontinuitet održavanja.

Ona je istakla da je obaveza njegovati sjećanje na sva važna imena koja su obilježila srpsku kulturu, istoriju i tradiciju.

-Jedno od takvih je ime Branka Ćopića koji je ostavio pečat u našoj književnosti i zato će manifestacija `Ćopićevim stazama djetinjstva` imati podršku Ministarstva prosvjete i kulture – rekla je Đakovićeva.

Predsjednik Fondacije “Branko Ćopić” Banjaluka Mirjana Stojisavljević rekla je da se ove godine manifestacija održava na bini ispred spomen-kuće Ćopićevog ujaka Jandrije Novakovića koja je sjedište Fondacije.-

-Ove godine manifestacija `Ćopićevim stazama djetinjstva` održava se u znaku 40 godina od Ćopićeve smrti i 75 godina od izlaska iz štampe `Ježeve kućice` – navela je Stojisavljevićeva.

Prema njenim riječima, ove godine obilježava se i 40 godina postojanja Fondacije “Branko Ćopić”.

-U godini Ćopićeve smrti, Bogdanka Ilić Ćopić darovala je Fondaciju krupnom svotom novca i autorskim pravima na Ćopićeva djela u BiH. Tim sredstvima Fondacija se i danas održava -rekla je Stojisavljevićeva.

Ona je navela da će manifestacija “Ćopićevim stazama djetinjstva” ostati u okrilju Fondacije.

-Manifestaciju ove godine održavamo na bini koja je začetak budućeg dječijeg pozorišta `Ježeva kućica` – rekla je Stojisavljevićeva.

Ona je danas uručila nagradu Fondacije “Blagodarje” profesoru Karl-Franc instituta u Gracu Branku Tošoviću, nekadašnjem ministru prosvjete i kulture Srpske Antonu Kasipoviću i autorima beogradske izložbe “Ježeva Kućica – izmišljanje boljeg svijeta”.

Anton Kasipović, koji je nagrađen za doprinos obnovi spomen-škole u Hašanima i pomoć ovom kraju u vrijeme mandata ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, rekao je da mu je drago što je dobio ovo priznanje jer je ogromno sve što se vezuje uz Branka Ćopića.

On je podsjetio da je prilikom prvog dolaska u Hašane zatekao ruševine i da je tada donesena odluka da se obnovi škola.

Kustos Muzeja Jugoslavije Sara Sopić rekla je da je izložba “Ježeva kućica – izmišljanje boljeg svijeta” bila veoma uspješna i posjećena, te da je, zbog velikog inetresovanja, bila otvorena gotovo devet mjeseci.

Valentini Prevlić, učenici 9. razreda Osnovne škole /OŠ/ “Branko Ćopić” iz Prnjavora, uručena je nagrada za prvo mjesto na konkursu za literarne radove o temi “Jedan je Branko Ćopić”.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

NJegova antologijska zbirka pripovjedaka “Bašta sljezove boje” osvojila je NJegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za djelo “Ne tuguj bronzana stražo”.

Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ćopić je tragično okončao život 26. marta 1984. godine u Beogradu.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)