Povratak u zlatno doba Zagora: Otvoren Međunarodni salon stripa
Foto: jutjub

Povratak u zlatno doba Zagora: Otvoren Međunarodni salon stripa

Veliki broj djece je posjetio radionice.

Ljubitelji devete umjetnosti ponovo su uživali. Po sedmi put upriličen je Međunarodni salon stripa. Tako smo se svi na tren bar vratili u zlatno doba Zagora Mister Noa, Teksa Vilera I Marti Misterije, ali i upoznali sa nekim novim savremenim strip junacima. Salon je svojim prisustvom uveličao slavni storiborder serije Game of Thrones i strip crtač William Simpson

– Ja sam William Simpson, strip umjetnik. Poznat sam po strip radovima na raznim serijalima kao što su Betmen i Osmi putnik. Mnogi me znaju po seriji Game of Thrones. Došao sam u Banjaluku ponajviše zvog Jovana Subotića, Nebojše Mandića i Jovana Ćurčina, organizatora Hercegnovskog strip festivala. To su ljudi koji su me prvi doveli u ovu regiju, na Balkan, što se u posljednjih osam godina razvilo u prijateljstvo i dolazak na mnogobrojne strip festivale. To je uvijek rezultiralo predivnom ljubaznošću i dobrodošlicom koju sam samo ovdje na Balkanu doživio. Sama izložba je zaista odlična, ovo je sjajan festival. Moja karijera je vezana sa strip, film i tv serije, radim puno na storibordovima crtam knjige snimanja, a ovdje želim da se lijepo provedem ova dva tri dana – kazao je Simpson.

Sedmi međunarodni salon stripa je napravio vidan iskorak u odnosu na prethodnih 6 izdanja. Organizatori kažu da nije nimalo lako organizovati jedan ovakav festival stripa, i ponuditi za svakoga po nešto:

– Veoma je zahtjevno organizovati jedan ovakav festival. Pola godine je potrebno rezervisati imena iz svijeta stripa koja vam dođu na festival. Teško je, komplikovano, pomalo i zbog aerodroma, tako je recimo gdin Simpson sletio u Zagreb pa smo slali vozača po njega, a tako nam je bilo i prošle godine kada su nam došli strip crtači iz Italije. U ovom slučaju nam je Grad puno pomogao. Gledajte, teško je, zahtjevno, ali kada vidite ogroman broj djece na strip radionicama, kada vidimo publiku koja sve ovo oduševljeno prihvati, znamo da naš trud nije bilo uzaludan – kaže Zoran Pejić organizator manifestacije.

I kao što rekosmo na početku, ljubitelji devete umjetsnoti su naprosto uživali na sedmom po redu međunarodnom salonu stripa, učestvujući u brojnim radionicama ili došavši konačno do nekog broja Lunov Magnus Stripa koji vam nedostaje u kolekciji.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)