ADAPTACIJA U TOKU U “državnom zatvoru” spremaju ćelije i za žene
Foto: Unsplash

ADAPTACIJA U TOKU U “državnom zatvoru” spremaju ćelije i za žene

Kaznu trenutno ne služi nijedna žena.

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Vojkovićima, poznatijem kao „državni zatvor“, nadomak Istočnog Sarajeva, kaznu trenutno ne služi nijedna žena, ali je u toku adaptacija postojećeg prostora na paviljonu „A“ i prenamjena istog za potrebe obezbjeđivanja zatvorskih ćelija i prostorija za pritvorenike i zatvorenike ženskog pola.

U odgovoru na poslaničko pitanje Saše Magazinovića (SDP BiH) je navedeno da je, u vezi sa tim, potrebno i obaviti određene poslove u zatvorskom dvorištu, odnosno isti pregraditi za šetnju kako bi se stvorili uslovi za boravak ženske populacije.

– Od osnivanja Zavoda do danas nijedna žena nije izdržavala kaznu zatvora u ovom zavodu. Prema podacima Ministarstva pravde BiH iz jula ove godine, oni po ugovorima sa entitetskim kazneno-popravnim zavodima plaćaju smještaju zatvorenicama ženskog pola koje je presudio Sud BiH, od čega je u KPZ Istočno Sarajevo smještena jedna zatvorenica, a u KPZ Tuzla četiri zatvorenice i jedna pritvorenica – piše u odgovoru koji je utvrdio Savjet ministara BiH.

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera BiH, kapaciteta više od 300 mjesta, dolaze osuđenici i pritvorenici Suda BiH. Riječ je o, kako je to ranije isticano, najopasnijim osuđenicima i pritvorenicima, ratnim zločincima i drugim najtežim prestupnicima u svim oblicima kriminala, piše Glas Srpske.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)