OTVORENA “JESENJA SONATA” Violinista svjetskog renomea Benjamin Šmid oduševio banjalučku publiku (FOTO)
Foto: Banski dvor

OTVORENA “JESENJA SONATA” Violinista svjetskog renomea Benjamin Šmid oduševio banjalučku publiku (FOTO)

"Jesenja sonata" započela spektakularno.

Koncertom jednog od najvažnijih violonista današnjice Benjamina Šmida iz Austrije u pratnji renomiranog i kako muzička kritika kaže, jednog od najuzbudljivijih gudačkih sastava – orkestrom Kamerata Novi Sad i njihovim vrhunskim izvođenjem sinoć je otvoren 7. Internacionalni festival muzike „Jesenja sonata“.

-I ovim nastupom Šmid je po ko zna koji put dokazao da ga, baš kako kažu, kvalitet njegovih solo nastupa čine violinistom sa kojim niko ne može da se poredi. Gudački orkestar Kamerata Novi Sad od samog početka sinonim je za profesionalnost i uspjeh u muziciranju i to je publika u Koncertnoj dvorani imala priliku da čije i vidi. Orkestar čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti u Novom Sadu – profesori, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti – saopštili su iz Banskog dvora.

Jožef Bisak iz orkestra Kamerata ističe da ih je publika u Banjaluci navikla na lijepe reakcije.

-Mi nosimo divne uspomene sa svakog koncerta. Imate privilegiju što u gradu imate ovako divnu koncertnu dvoranu, koja stoji rame uz rame sa velikim svjetskim i evropskim dvoranama i mi kao muzičari uvijek smo srećni kada znamo da ćemo doći da sviramo ovdje. Naš nastup sa Benjaminom Šmidom je veoma specifican. On kao umjetnik je veoma specifičan i vjerovatno jedinstven u svijetu, neko će mi oprostiti ako sam pogrešio, ali nivo na kom izvodi klasičnu muziku i džez muziku je najviši svjetski nivo i po tome je on zaista jedan od retkih – kazao je Bisak.

Uz violinu, kao glavni glas, koja vodi narativ muzike dok je orkestar podržavao, stvarajući bogatu paletu zvukova izvođenje kompozicije Šuberta,Bergera,Breinschmida publici je bilo iskustvo za pamćenje što je višeminutni aplauz uz ovacije i dokazao.

-Ponosni smo što je Jesenja sonata, manifestacija koja je u prethodnom periodu snažno odjeknula u čitavom regionu, dobivši izuzetno pozitivne recenzije od strane muzičke kritike, te veliku podršku publike koja nam je kroz maksimalnu posjećenost svih festivalskih programa, pokazala da se nalazimo na pravom putu i da umjetnička muzika itekako ima svoje posjetioce, ukoliko im se ponudi kvalitet i adekvatna promocija pripremljenog programa – kazao je direktor Banskog dovra. Mladen Matović.

Program „Jesenje sonate“ pogledajte OVDJE.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)