NAJVEĆI ISKORAK DO SADA Ministarstvo pravde prihvatilo prijedlog advokata u Srpskoj
Foto: V. Ševčuk

NAJVEĆI ISKORAK DO SADA Ministarstvo pravde prihvatilo prijedlog advokata u Srpskoj

Nešto ranije advokati su se izborili za bolje uslove pred Sudom BiH.

Ministarstvo pravde Republike Srpske dalo je preliminarnu saglasnost Advokatskoj komori Republike Srpske za povećanje cijena svojih usluga te poslalo ponudu za izmirenje zaostalih obaveza.

Ministarstvo je prihvatilo prijedlog da se vrijednost boda kojim se vrednuje rad advokata poveća sa dvije na tri marke, odnosno za 50 odsto.

Sa druge strane ministarstvo predlaže da dug od 1,2 miliona KM prema advokatima koji su zastupali stranke po službenoj dužnosti isplate u osam mjesečnih rata.

Podsjećamo, ovo su bili glavni razlozi zbog kojih je advokatska zajednica stupila u štrajk 1. avgusta, a koji u Republici Srpskoj traje i danas.

Iz komore poručuju da je ovo prva konkretna ponuda koja je stigla iz ministarstva.

– Ona će veoma brzo ići na razmatranje pred organe komore. Definitivno ovo je najveći iskorak do sada – poručio je predsjednik komore Dalibor Mrša.

Iz ministarstva su kratko poručili da će u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srpske, dugovanje biti riješeno.

– I u narednom periodu nastavićemo pregovore sa predstavnicima Advokatske komore Republike Srpske kako bi se ova situacija prevazišla i došlo do odgovarajućih rješenja, koja bi bila prihvatljiva advokatima i korisnicima njihovih usluga – naveli su oni u svom odgovoru Capitalu.

Podsjećamo, nešto ranije advokati su se izborili za bolje uslove pred Sudom BiH. Nagomilani dug iz prethodnog perioda je isplaćen, a uveliko se radi i na novoj odluci o naknadi troškova koja ide u korist advokata.

Ukoliko bi Advokatska komora Republike Srpske prihvatila prijedlog iz resornog ministarstva, razlozi za nastavak štrajka više ne bi postojali.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)