U Banskom dvoru promovisana knjiga o Gligoriju M. Jeftanoviću
Foto: V.Ševčuk

U Banskom dvoru promovisana knjiga o Gligoriju M. Jeftanoviću

Dešavanja u vrieme austrougarske okupacije.

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci večeras je promovisana knjiga “Gorostas iz Sarajeva. Gligorije M. Jeftanović i njegovo doba”, autora Jovana B. Dušanića – Lipljanskog, koja govori o predstavniku Srba u BiH u periodu austrougarske okupacije.

-To je vrijeme borbe za crkveno-školsku autonomiju, gdje je Jeftanović bio neosporni vođa Srba skoro zaboravljen kod nas, jedna kolosalna ličnost koja je mnogo zadužila srpski narod, kao i njegovi preci i potomci – rekao je Dušanić novinarima.

On je naveo da je Gligorije M. Jeftanović centralna ličnost u knjizi, ali da se u ovom izdanju piše i o njegovim precima i potomcima.

Promociji knjige prisustvovali su savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, predstavnici Srpsko-prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Banjaluka, kao i radnici iz oblasti prosvjete, istorije i kulture.

Gligorije M. Jeftanović bio je srpski narodni vođa iz BiH na prelazu iz 19. u 20. vijek, koji se /iz/borio za crkveno-školsku autonomiju za vrijeme austrougarske vladavine.

Djelo Dušanića objavljeno je u izdanju Arhiva Republike Srpske, Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske i Istorijskog arhiva grada Novog Sada, te uz podršku Republičkog sekretarijata za vjere i Ministarstva prosvjete i kulture.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)