Evo koliko je glasalo zatvorenika u Srpskoj
Foto: Unsplash

Evo koliko je glasalo zatvorenika u Srpskoj

Najviše zatvorenika glasalo je iz Kazneno-poprvnog zavoda (KPZ) Banjaluka.

Broj lica na izdržavanju kazne zatvora u kazneno-popravnim ustanovama, koji su glasali na lokalnim izborima, povećan je u odnosu na ranije izbore, te je u pojedinim zatvorima izlaznost bila veća od 80 odsto, rečeno je u Ministarstvu pravde Republike Srpske.

Prema podacima iz zatvora u Srpskoj, najviše zatvorenika glasalo je iz Kazneno-poprvnog zavoda (KPZ) Banjaluka, njih čak 86 odsto, dok je više od 83 odsto lica koja služe kaznu u KPZ Trebinje iskoristilo biračko pravo.

– U KPZ Foča glasalo je 65,7 odsto lica dok je nješto manje, ali u značajnom procentu od 61 odsto glasalo u dobojskom zatvoru. U Istočnom Sarajevu glasačko pravo iskoristilo je 52 odsto zatvorenika. Najmanja izlaznost zabilježena je u KPZ Bijeljina gdje je glasao 47 odsto lica – precizirali su iz Ministarstva pravde za Srnu.

Naglašeno je da je glasanje proteklo u najboljem redu, da nije bilo nikakvih poteškoća u sprovođenju navedenih aktivnosti, niti je bilo primjedbi od zatvorenika ili pritvorenika na proces glasanja u bilo kojoj ustanovi.

Poredeći broj zatvorenika koji su sada iskoristili svoje glasačko pravo sa brojem onih koji su glasali na lokalnim izborima 2020. godine, iz Ministarstva ne navode procenat ali ističu da je znatno manja izlaznost bila na prošlim lokalnim izborima.

Dodaju da su se svi zatvorenici, koji su glasali, pismenom izjavom izjasnili da žele da se registruju za glasanje na posebnom biračkom mjestu, u određenoj kazneno-popravnoj ustanovi.

Ostvarivanje biračkog prava zatvorenika regulisano je članom 103. Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske, prema kojem direktor ustanove obezbjeđuje da zatvorenici ostvaruju svoje biračko pravo na izborima za sve nivoe vlasti, u mjeri u kojoj to pravo nije ograničeno važećim Izbornim zakonom.

Direktor ustanove ili lice koje ovlasti, kontaktira nadležnu Izbornu komisiju u vezi sa načinom, vremenom ili drugim neophodnim radnjama za sprovođenje procedure glasanja unutar zavoda.

Na zahtjev Gradske izborne komisije, pojašnjavaju iz Ministarstva, iz ovh zavoda dostavljaju se spiskovi zatvorenika i pritvorenika sa njihovim podacima, koji se smatraju službenom tajnom.

Nakon što Gradska izborna komisija, u skladu sa svojim zakonskim obavezama, izvrši provjere navedenih lica, kazneno-popravnim zavodima se dostavlja spisak upisanih u Centralni birački spisak zatvorenika sa pravom glasa.

Nezavisne

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)