MOŽETE LI IH PREPOZNATI Na fotografiji iz 1943. godine su dva poznata glumca

MOŽETE LI IH PREPOZNATI Na fotografiji iz 1943. godine su dva poznata glumca

Iz Kruševca dolaze neki od najpoznatijih glumaca domaće kinematografije.

Fotografija snimljena 1943. godine u Kruševcu, na probi predstave Đido, krije dva poznata glumačka imena u Srbiji.

Ako malo bolje pogledate, djevojka koja sjedi u prvom redu između dva mladića je Radmila Savićević, a drugi momak sa desne strane je Miodrag Petrović Čkalja.

Oboje su rođeni u Kruševcu, Čkalja 1. aprila 1924, a Radmila 8. februara 1926. Da, Radmila je mlađa dvije godine od Čkalje, iako je u jednoj od napopularnijih serija u staroj Jugoslaviji, “Vruć vetar”, upravo ona tumačila lik Čkaljine majke.



Pozorište u Kruševcu je uvijek bilo čuveno. Upravo iz tog grada dolaze nam neki od najpoznatijih glumaca domaće kinematografije.

U Kruševcu su svoje prve uloge odigrali: Radamila Savićević, Bata Paskaljević, Miodrag Petrović Čkalja, Đuza Stojiljković, Taško Načić, Radmila Živković, Ljubinka Bobić, Jovan Janićijević Burduš, Tomislav Trifunović, Ljiljana Toković, Marko Živić, Sergej i Bane Trifunović, Nataša Šolak, Nataša Marković.

Radmila Savićević, kako je sama govorila, odrasla je u siromaštvu. Veoma rano, otac je napustio porodicu, a Radmilina majka je ostala sama sa troje djece. Upravo zbog toga, završila je zanatsku školu, za gimnaziju nije imala novca. Fakultet je za nju bio samo san. Amaterski glumi, ali je publika voli, pa je tako ubrzo postaje i dio Niškog narodnog pozorišta.

Jednu od svojih najvećih uloga – Živku Popović u predstavi “Gospođa ministarka” u Kruševcu je premijerno igrala dva puta, 1946. i 1948. godine.

Angažman u Sarajevu početkom šezdesetih nudio joj je i Meša Selimović, ali je ona ipak ostala u Srbiji. Upravo tada počinje da dobija i prve uloge na filmu. I tako dolazi u Beograd i postaje član Beogradskog dramskog pozorišta.

Miodrag Petrović Čkalja je nakon završene gimnazije u Kruševcu amaterski počeo da se bavi glumom. Nadimak po kome ga pamtimo dobio je upravo u to vrijeme, Čkalja ga je nazvao drug, jer je bio mršav i štrkljast. Nakon završenog Drugog svjetskog rata upisuje Veterinarski fakultet, ali glumom nastavlja amaterski da se bavi u KUD “Ivo Lola Ribar”. Ubrzo postaje član Dramskog studija Radio Beograda, gdje i počinje njegova popularnost učestvovanjem u emisiji “Veselo veče”, a zatim stižu i prve velike uloge.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)