Kada je najbolje piti kafu da pri tome ne povisimo nivo šećera u krvi?
Foto: unsplash

Kada je najbolje piti kafu da pri tome ne povisimo nivo šećera u krvi?

Svakako ne na prazan stomak.

Ako volite da započnete svoj dan sa šoljicom vruće kafe, niste sami.

Čak 70% odraslog stanovništva svakodnevno pije kafu.

I dok vam jutarnja doza ovog napitka može povećati nivo energije, koncentraciju i olakšati vam razbuđivanje, ona takođe može negativno uticati na vaš nivo šećera u krvi.



Kafa ima mnoge zdravstvene prednosti zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata, a čak je utvrđeno i da smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Ali, kofein koji se nalazi u kafi može imati značajan uticaj na vaš nivo šećera u krvi, posebno ako već imate dijabetes ili predijabetes (jedna šoljica kafe ima oko 140 miligrama kofeina).

Ako vam je stalo da nemate povišen nivo šećera u krvi, najgora navika u vezi konzumiranja kafe koju možete imati je da je pijete prije doručka. U studiji iz 2020. godine, britanski istraživači su otkrili da ispijanje dvije šoljice kafe prije doručka može povećati nivo šećera u krvi za čak 50%.

Postoje dva glavna načina na koja ispijanje kafe prije jutarnjeg obroka može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi.

Prvo, protein koji se zove adenozin blokira kofein. Adenozin pomaže vašem tijelu da odredi koliko insulina treba da proizvede i pomaže vašim ćelijama da efikasno reaguju na insulin. Ispijanje kafe prije jela može izazvati manje oslobađanje insulina i učiniti vaše ćelije manje primamljivim za njega, što dovodi do povećanja šećera u krvi.

Drugi način na koji kofein u kafi može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi je njegova sposobnost da poveća hormone stresa, poput kortizola i epinefrina. Ovi hormoni povećavaju novo šećera u krvi kao način proizvodnje energija za borbu protiv stresa s kojim se suočavate. U tom slučaju, proizvodnja insulina opada, a nivo šećera u krvi raste.

Iz svega navedenog jasno je da konzumiranje kafe prije doručka nije preporučljivo. S druge strane, to ne znači da morate da se u potpunosti odreknete svog omiljenog napitka.

Čekanje da popijete kafu dok ne pojedete doručak može pomoći u smanjenju negativnog uticaja kofeina na nivo šećera u krvi. Ako vam i dalje treba neki napitak da započnete svoj dan na pravi način, probajte da popijete manju dozu kafe od uobičajene (najviše pola šoljice) ili spremite sebi čaj.

citymagazine

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)