TO JE DOMAĆIN Na ovom banjalučkom imanju sami sebi birate voće

TO JE DOMAĆIN Na ovom banjalučkom imanju sami sebi birate voće

Osim roditelja sa djecom, na imanje Tadić, često navraćaju i vrijedne domaćice koje pripremaju džem.

Nema ništa slađe nego pojesti voćku tek uzbranu s drveta. Zna to dobro naš stari narod, ali za mnoge današnje generacije taj ukus je prava nepoznanica.

Život u gradu odvojio nas je od prirode, pa nam i djeca znaju samo za voće i povrće iz marketa.

Upravo je to jedan od razloga što sve više građana posjećuje domaćinstvo Tadić u Ramićima. Njihov voćnjak udaljen je desetak kilometara od centra grada, a posjetiocima nudi nesvakidašnji koncept za ove prostore. Građani koji ovdje dođu sami biraju i beru sezonsko voće sa drveta.



Za trešnje je vladala prava pomama, a voćnjakom se trenutno širi miris krušaka i šljiva. Ovo je jedan od načina da provedete dan u prirodi i za marku po kilogramu naberite voća koliko želite. Kao i kod svake prave domaćinske kuće, od napornog rada predahnuti možete uz čašicu domaće rakije ili soka.

https://www.facebook.com/tadicdp/posts/pfbid0kyPXygNiTVJGtjz53kSmeiQ8H2kmhjWEyYs2rU9eeY5CVNLpXmbBzPL2MHC29jTpl

Tadići se proizvodnjom voća bave već 20 godina, a posjetioce na imanje primaju od prošle godine.

– Uvijek tražimo načine da ponudimo nešto novo i interesantno, a ovaj koncept sam vidio prvi put u SAD prije tri godine. Kod njih imaju čitave specijalizovane farme koje se bave samo ovakvim načinom proizvodnje za uberi sam voće i povrće. Bio mi je interesantan taj koncept, probali smo ga prošle godine, bilo je posebno dobro sa trešnjom, a sada nastavljamo sa šljivom i kruškom- priča domaćin i agronom Boris Tadić za BLink.

Trenutno, tek desetak odsto prinosa prodaju na ovaj način, a sve ostalo sami beru. Ipak, Tadićima je želja da u se budućnosti potpuno prorjetnišu na sistem „sam izaberi i uberi“.

U vrijeme naše posjete, na imanju u Ramićima zatekli smo porodicu sa dvoje osnovaca.

– Čuli smo slučajno za ovo domaćinstvo i doveli smo djecu da vide voćnjak i sami uberu kruške i šljive. Nemamo rodbine na selu, tako da svu hranu kupujemo, a djeca su definitivno uskraćena za taj kontakt sa prirodom. Malo se žale na vrućinu, ali izdržali su, nabrali su dvije kese voća- kaže u šali majka Jelena.

Osim roditelja sa djecom, često navraćaju i vrijedne domaćice koje pripremaju džem.

Za vrijeme berbe trešnje, u posjeti Tadićima bilo je 200 ljudi, a prošle sedmice ih je posebno obradovao dolazak grupe mališana iz vrtića.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)