Von der Leyen otkrila novi paket sankcija – Zabranjujemo uvoz ruske sirove nafte
Foto: Ursula von der Leyen/ Twitter screenshot

Von der Leyen otkrila novi paket sankcija – Zabranjujemo uvoz ruske sirove nafte

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen predstavila je u Strasbourgu prijedlog novih sankcija protiv Rusije

Predsjednica Europske komisije predstavila je u srijedu u Strasbourgu prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine, sankcioniranje počinioca zločina u Buči te odgovornih za opsadu Mariupolja.

U sklopu šestog paketa sankcija također je isključivanje najveće ruske banke Sberbanka iz SWIFT-a, zabrana emitiranja trima ruskim medijima u EU-u i zabrana lobiranja za ruske kompanije. Sankcioniraće se visoki vojni dužnosnici i pojedinci koji su počinili zločine u Buči te odgovorni za opsadu Mariupolja.

– Uvodi se potpuna zabrana uvoza ruske nafte koja se dostavlja brodovima ili naftovodima, sirove ili prerađene. Želimo osigurati postepeno uvođenje zabrane na uredan način koji će omogućiti nama i našim partnerima da osiguraju alternativno snabdijevanje sirove nafte unutar šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine – izjavila je u Ursula von der Leyen u svom govoru u Europskom parlamentu.



– Tako ćemo povećati pritisak na Rusiju, a istovremeno minimizirati kolateralnu štetu za nas i naše partnere širom svijeta – dodala je.

Von der Leyen je istaknula da privreda EU-a mora ostati snažna kako bi bilo u stanju pomoći Ukrajini.

– Sa svim ovim koracima, uskraćujemo rusku privredu sposobnosti da se diversifikuje i modernizuje. Putin je htio izbrisati Ukrajinu sa geografske karte. Jasno je da neće uspjeti, naprotiv, Ukrajina se podigla i ujedinila, a njegova zemlja Rusija tone  – rekla je von der Leyen.

Agencije

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)