Mračna strana leptira: Jedu izmet, koriste otrove, iskorištvavaju mrave
Foto: Pexels

Mračna strana leptira: Jedu izmet, koriste otrove, iskorištvavaju mrave

Mnogi članovi porodice leptira zvanih ''Lycaenids'' se oslanjaju na pomoć mrava kod čuvanja beba.

Leptiri lete preko cvjetnih livada i oduševljaju nas svojim prelijepim krilima.

Uz to, oni i piju suze, imaju lažne glave i ubijaju da bi preživjeli.

Otkrivamo vam manje poznate činjenica o leptirima.



Jedu izmet i piju suze

Leptiri ne piju samo nektar iz cvjetova. Mnogi od njih jedu čitav niz groznih stvari, od izmeta, urina do životinjskog mesa u raspadanju. Čak piju i suze reptila kad im treba više natrijuma.

Mrave iskorištavaju kao bejbisitere

Mnogi članovi porodice leptira zvanih ”Lycaenids” se oslanjaju na pomoć mrava kod čuvanja beba. Oni koriste specijalne hemikalije da privuku mrave. Kod nekih vrsta poput “Alcon blue”, mravi nose bebe nazad u njihovo gnijezdo i štite ih od parazita, ponekad i na svoju štetu. Kad leptiri porastu, veza s mravima postaje još zamršenija. Jedna vrsta leptira “Adeloptypa annulifera” koristi mrave kao bejbisitere, a onda kad porastu, kradu hranu od istih mrava.

Neki leptiri su mesožderi

Ne brinite, možete da odete u baštu bez rizika od napada leptira predatora. Međutim, neke gusjenice su mesožderi. Tako, naprimjer, vrsta leptira “kombajn” jede vaši, dok dnevni leptiri jedu larve mrava.

Koriste lažnu glavu da bi prevarili predatora

Pauci, gušteri i ptice su samo neke od životinja koje love leptire. A ako mogu da biraju, leptiri bi voljeli da ih predatori ugrizu za krila, a ne za glavu. Kako će namamiti predatora? Neke vrste leptira imaju lažnu glavu na krilima, na zadnjoj strani koja je primamljiva meta za predatore koji će ugristi lažnu glavu i omogućiti leptirima da pobjegnu.

Kradu i koriste otrove

Njihove glave nisu jedino oružje leptira. Neke gusjenice apsorbiraju otrove iz svojih prehrambenih biljaka i koriste ih protiv predatora. Kraljevski leptiri skupljaju toksine biljke “Asclepias” kako bi bili manje ukusni pticama. Najveći leptiri na svijetu “Queen Alexandra” koriste istu taktiku grickanjem određene toksične loze.

Leptiri mogu biti prilično veliki

Leptir iz porodice “Quenn Alexandra” imaju raspon krila od 30 cm, piše Avaz.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)