Vukomanović o internet nasilju: Dok su god tekstovi sa tuča i sahrana najčitaniji svi smo saučesnici
Foto: V. Ševčuk

Vukomanović o internet nasilju: Dok su god tekstovi sa tuča i sahrana najčitaniji svi smo saučesnici

“Dok god su nadležni u stanju izdvajati novac za kampanje protiv nasilja, a ne kažnjavati nasilje – saučesnici su.”

Dok god više klikova ima tekst sa sahrane, video tuče, intervju silovatelja, svađa učesnika rijalitija, od vijesti o ljudima koji osvajaju medalje – svi smo saučesnici.

Napisala je ovo savjetnica gradonačelnika Banjaluke, Tanja Vukomanović, nakon još jedne tragedije koja se dogodila zbog internet nasilja. Ona poručuje da nisu krivi vandali, nego svi koji učestvuju.

—Ako radije slikate i snimate vandalizam i prostavljate na društvene mreže, javno osudite, a ne prijavite policiji – saučesnici ste. Ako stojite i snimate tuču kolega ispred škole, a ne reagujete – saučesni se. Dok god ste u stanju kilkati na tekstove sa sahrana, foto reporteri će vrebati po grobljima i dodatno otežavati život nesrećnih porodica – dakle, saučesnici ste – napisala je ona.



Dodaje da “dok god žrtvama silovanja po internetu pišete „sama si tražila“ neće prijavljivati nasilje i silovatelji će biti na slobodi – saučesni ste.”

– Ako ste napisali na mrežama da je ovo slučaj za policju, a niste prijavili policiji – saučesni ste. Dok god dijelite klipove Zadruge, Parova, uvrede sa TikToka, stranice Informera, zgrožavate ali im ipak dižete rejting – saučesnici se. Vi komentatori sa Fejsbuka, što vam je lakše napisati uvredu nego svoje ime i prezime – saučesnici ste u najvećoj mjeri – napisala je ona na društvenim mrežama.

– Dok god su nadležni u stanju izdvajti sredsvta za kampanje protiv nasilja, a ne kažnjavtai nasilje – saučesnici su. Dok god više klikova ima tekst sa sahrane, video tuče, intervju silovatelja, svađa učesnika rijalitija, od vijesti o ljudima koji osvajaju medalje – svi smo saučesnici – dodaje ona.

Vukomanovićeva ističe da društvo u kome je komšija u stanju da zove policiju zbog studentske žurke, ali ne i zbog porodičnog nasilja treba još mnogo da radi na sebi.

– Biće nam bolje kad budemo bolji – nema rečenice koja bolje opisuje ovaj sunovrat u kome se odavno nalazimo – zaključila je ona.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)