Nakon što je Mask postao vlasnik: Korisnici Tvitera u potrazi za alternativama
Foto: Pexels

Nakon što je Mask postao vlasnik: Korisnici Tvitera u potrazi za alternativama

Najviše pažnje privukao je njemački Mastodon.

Ilon Mask odnedavno je preuzeo Tviter, a korisnici iznervirani najavama novih pravila igre na toj društvenoj mreži, tragaju za alternativnim platformama.

Najviše pažnje privukao je njemački Mastodon.

Maskovi prvi potezi bili su šokantni. Samo sedam dana od preuzimanja Tvitera, vlasnik SpaceX-a i Tesle pokrenuo je radikalne promjene.



Mask je otpuštao radnike, a zatim obećao povratak blokiranih korisnika i iznio plan pretplate za privilegovani pristup stranici.

To je natjeralo dio korisnika da pređu na nove platforme, a za sada je dostupno par očitih alternativa.

Donedavno nepoznat široj javnosti, Mastodon je doživio procvat popularnosti među internetskim korisnicima koje zabrinjavaju Maskovi planovi s Tviterom.

Mastodon je stvorio njemački programer Eugen Ročko (Rochko) 2016. godine, a platforma se predstavlja kao “decentralizovana” društvena mreža bez oglašavanja na kojoj je očuvanje privatnosti sveto.

– Vaša sposobnost komuniciranja putem interneta ne bi trebala biti stvar hira jedne komercijalne tvrtke – tvitao je Mastodon kad je objavljen Maskov dogovor s Tviterom.

Ročko je putem svog ličnog profila naveo da je Mastodon u ponedjeljak dosegao više od milion aktivnih korisnika mjesečno i gotovo 490.000 novih korisnika od 27. okotobra – kad je Mask preuzeo Tviter.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)