Nova-stara lica, stare navike: Dodikov budžet veći pet puta, Predsjedništvu BiH novi automobili
Foto: D. Rakita

Nova-stara lica, stare navike: Dodikov budžet veći pet puta, Predsjedništvu BiH novi automobili

Enormno trošenje budžetskog novca u ekonomski najzahtjevnijoj godini.

Čini se kako će naredne četiri godine proći po ustaljenom principu – nama sve, građanima ni mrvice.

Prve odluke izvršnih vlasti na nivou Republike Srpske ali i Bosne i Hercegovine pokazuju da se ništa bitnije neće promijeniti u odnosu na prethodne četiri u smislu trošenja budžetskog tj. narodnog novca. Trošiće se, ne pitajte za cijenu a građani će to samo nijemo posmatrati.

Primjer 1.



U usvojenom budžetu Republike Srpske za narednu godinu, budžet novoizabranog Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika povećan je sa ovogodišnjih 10,8 miliona KM, koliko je imala Željka Cvijanović na raspolaganju, na čak 56,5 miliona maraka.

Najznačajniji rast u budžetu Milorada Dodika odnosi se na rashode po osnovu korišćenja roba i usluga koji su sa 7,2 miliona KM povećani na 52,6 miliona maraka.

Umjesto ovogodišnjih 3,3 miliona KM za podršku humanitarnim i društveno korisnim akcijama i za pokroviteljstva Dodik je dobio 20 miliona, dok je za projekat podrške za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu predviđeno 30 miliona umjesto ovogodišnjih 956.500 KM.

– Toliko povećati je već kabadahijsko poonašanje. I šta je cilj? Otvori se vrtić, kažu iz budžeta Milorada Dodika, i onda ispada da je sve u ovoj državi uradio Milorad Dodik. Na kraju krajeva, nažalost Milorada Dodika se sve pita, on je i mandatar, predsjednik i premijer, i ministar i direktor, bez njegovog amina neće se ništa desiti u naredne četiri godine. To je katastrofalno i radi se o manipulaciji naroda – stvarni budžet Milorada Dodika je koliko je usvojen preko 5 milijardi. Možemo pičati šta hoćemo ali on će potrošiti mnogo više od tih 56 miliona KM – rekao je Đorđe Vučinić, poslanik Liste Nebojše Vukanovića za Buku.

Primjer 2.

A od sutra imamo i nova tri člana Predsjedništva BiH. Za njih su spremni novi automobili. Jedna limuzina biće poskupa, a druga dva automobila malo jeftinija.

Kako je juče objavio Capital najskuplja limuzina biće plaćena 150.000 maraka.

– Od dobavljača se traži da vozilo ima led svjetla sa matrix tehnologijom, sjedišta sa lumbalnom podrškom, zatamljena stakla, sistem za upozorenje o napuštanju vozne trake i asistencijom upravljanja te brojnu drugu opremu. Ostala dva automobila su značajno jeftinija i za njih će biti izdvojeno 70, odnosno 65.000 maraka – stoji u tekstu Capitala.

Nova-stara lica, ali definitivno stare navike. Enormno trošenje budžetskog novca u ekonomski najzahtjevnijoj godini. I nema tog apela, nema tog upozorenja koje će uticati na komfor izabranih zvaničnika.

I što jedan od kolega reče: kokice ispred sebe i uživajte. U ovom kinu bahatosti mi smo odavno samo nijemi posmatrači, piše Buka.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)