Gradski menadžer prisustvovao parastosu povodom Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine

Gradski menadžer prisustvovao parastosu povodom Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine

On je istakao da je naša velika obaveza da tu slobodu čuvamo.

Služenjem molebana nestalim i poginulim borcima i civilima Prvog svjetskog rata u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja i svečanim programom obilježen je Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

U okviru programa obilježavanja položeni su vijenci na Spomenik banu Milosavljeviću, a obilježavanju je prisustvovao gradski menadžer Bojan Kresojević.

– Veliki broj Srba sa ovih prostora žrtvovao se i stavio je svoju otadžbinu iznad svog života, a upravo ta žrtva ih je učinila vječnima. Ne samo da su bili učesnici Velikog rata, oni su bili ti koji su donijeli pobjedu i slobodu- poručio je gradski menadžer.



On je istakao da je naša velika obaveza da tu slobodu čuvamo, da u miru branimo dostojanstvo i identitet našeg naroda, te da ne živimo u prošlosti već da iz nje naučimo lekciju i težimo da gradimo bolju budućnost.

Ministar rada i boračko-inavlidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je Dan ulaska srpske vojske u Banju Luku jedan od najvažnijih datuma istorije Srba sa ove strane Drine, jer je na današnji datum prekinuto viševjekovno ropstvo našeg naroda.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da su naši preci zaslužni za slobodu koju i danas imamo.

-Slava junacima koji su prešli težak put od Krfa do Triglava i srpskom narodu donijeli slobodu- rekao je Stevandić.

Podsjećamo, obilježavanje 104. godišnjice Ulaska srpske vojske 1918. godine organizovali su Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Republike Srpske i Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Republike.

Grad Banja Luka će, sutra – 21. novembra polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje žrtvama Veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija, obilježiti „Dan oslobođenja Banje Luke 1918. godine“.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)