Peletari optužuju političare da su ih ponovo prevarili

Peletari optužuju političare da su ih ponovo prevarili

Proizvođači peleta poručuju da su prevareni i vlast nije ispoštovala dogovor jer uprkos ograničenju cijena peleta i dalje nije dozvoljen izvoz u EU.

Savjet ministara BiH nije usvojio odluku kojom se dozvoljava izvoz peleta iz BiH u trajanju od 60 dana, a time je, kako slikovito kažu proizvođači, zakucan posljednji ekser u mrtvački sanduk proizvodnje peleta.

Poručuju da su prevareni jer vlast nije ispoštovala dogovor po kome su oni trebali ograničiti cijenu peleta, a da im istovremeno bude dozvoljen izvoz u EU.

Podsjetimo, ministri u Savjetu ministara BiH nisu postigli konsenzus o usvajanju odluke o izmjenama Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta.



– Ovo je kolaps industrije peleta – poručuje Goran Ivanović, predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u BiH, dodajući da proizvođači gube stotine miliona maraka.

– Ovo je posljednji ekser u mrtvačkom sanduku proizvodnje peleta. Kakva je to poruka budućim investitorima u BiH? Kakva je to poruka evropskim partnerima koji uplaćuju avanse i koji drže ovu proizvodnju kad je van sezone. Jer, podsjetiću vas, imamo proizvođače koji su u martu primili avanse, a imali su obavezu da u oktobru ili novembru isporuče pelet, a to sada nisu bili u mogućnosti da učine. Oni neće dogodine uplatiti avanse, a naše firme su u problemu – pojašnjava Ivanović.

Da stvar bude gora, ističe, odlučeno je da od Nove godine kreće poskupljenje struje za industriju pa ni trenutna cijena peleta, tvrdi, više nije rentabilna.

– Imamo zabranu izvoza na domaćem tržištu. Ne znam šta nam drugo preostaje – da se ugasi proizvodnja i da 10.000 domaćinstava ostavimo na cjedilu sljedeće godine – naglašava Ivanović za “Nezavisne novine”.

Na pitanje šta će preduzeti, kaže: “Ima prijedloga za sastanke, ali stvarno više nemamo snage. Šest mjeseci se borimo i ovo je kap koja je prelila čašu. Bili smo sigurni da će izvoz pustiti jer je Vlada RS podržala našu inicijativu i uputila zahtjev Savjetu ministara BiH. Kamioni su već natovareni pa da iskoristimo sljedeću sedmicu prije Božića da isporučimo te količine našim kupcima u EU. Iako je i njihovo tržište snabdjeveno, htjeli smo da ispunimo našu obavezu za avanse koje smo primili. Bilo je ideja da se ide u proteste, da se ti kamioni pošalju na granicu, ali to nije rješenje”, poručuje Ivanović i dodaje:

– Spremili smo jedno pismo OHR-u, a vjerovatno i Evropskoj komisiji da će ići nakon toga. Ne znam ima li u ovoj državi više išta ima smisla pokušavati, raditi i boriti se kad niko nema sluha ni za šta. Odlazeći ministri u Savjetu ministara glavni su krivci zašto ovo nije ispunjeno – smatra on.

Da je politika glavni krivac za ovu situaciju saglasan je i Muhamed Helać, menadžer kompanije “Drvosječa”.

– Vlast nije ispunila svoj dogovor do kraja, koji je, podsjećamo, bio da se cijena peleta ograniči na 480 KM + PDV, ali da se pusti izvoz. Od tog dogovora je prošlo više od mjesec dana i nije ispoštovan. Svakako da je ovo težak period za proizvođače peleta, u kojem je svakako doveden u pitanje opstanak fabrika peleta. Tu se politika previše upetljala, posebno zbog promjena u strukturi vlasti i zbog čega sada u Vijeću ministara ne možemo postići konsenzus – ističe Helać, koji očekuje da će najave za brzo formiranje vlasti pomoći da se problem riješi.

– Na sreću, zima još nije počela u punom jeku, potražnje ima za ogrevom na evropskom tržištu i to ne smijemo propustiti, imamo još jednu šansu – kaže Helać.

Odluka da Savjet ministara ne dozvoli izvoz peleta dokaz je da dio političkih struktura iz FBiH konstantno opstruiše važne odluke za domaći sektor, poručio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac.

– To je neprihvatljiva i nerazumljiva praksa. Bošnjački ministri u Savjetu ministara u pravilu glasaju protiv inicijativa koje dolaze iz Republike Srpske, ma koliko one bile propulzivne i korisne za domaći privredni sektor. Ne postoji nijedno logično objašnjenje niti racionalan razlog za takvo ponašanje – rekao je Košarac, naglasivši da su na ovaj način direktno ugroženi interesi realnog sektora i poslovne zajednice u BiH. On je podsjetio da je odluku o izvozu podržala i Privredna komora Federacije BiH, prepoznajući značaj za spoljnotrgovinski promet.

Nezavisne

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)