VELIKO INTERESOVANJE Izložba “Kolekcija kao ogledalo” produžena do 15. januara

VELIKO INTERESOVANJE Izložba “Kolekcija kao ogledalo” produžena do 15. januara

Izložba je izazvala veliko interesovanje građana.

Zbog velikog interesovanja posjetilaca, izložba „Kolekcija kao ogledalo, modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske“ u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske produžena je do 15. januara 2023. godine.

Kako su saopštili iz ove ustanove kulture, ova reprezentativna izložba je realizovana u saradnji sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada i predstavlja najistaknutije i najznačajnije umjetnike, začetnike srpskog modernizma poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde i dr.

Predstavljena djela 38 autora prikazuju put od realističkih opredjeljenja nastalih pod uticajem umjetničkih akademija u Beču i Minhenu pa do okretanja ka modernizmima 20. vijeka nasatalih tokom školovanja i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umjetničkih ideja 20. vijeka.



Tokom četiri mjeseca trajanja izložbu „Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske“ u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske pogledalo je oko 8.700 posjetilaca od čega i veliki broj zakazanih grupnih posjeta osnovnih i srednjih škola iz Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Prnjavora, Doboja i drugih gradova.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)