Politički analitičar Velizar Antić o NOVOJ VLADI SRPSKE: Gdje je mnogo baba, kilava su djeca
Foto: BN/YT/Screenshot

Politički analitičar Velizar Antić o NOVOJ VLADI SRPSKE: Gdje je mnogo baba, kilava su djeca

"U suštini, tu se najmanje pita Radovan Višković", objašnajva Antić.

Politički analitičar Velizar Antić smatra da o novoj Vladi Srpski, koja je od samog starta opterećena skandalima, odlučuje jedino šef najveće vladajuće stranke.

– U suštini, tu se najmanje pita Radovan Višković. Da li će on ostati ili opstati na čelu te Vlade godinu, dvije ili možda čak do kraja četvorogodišnjeg mandata, uopšte neće zavisti od toga kako će njegova Vlada da radi, već kakva će odluka biti donijeta u centrali SNSD, odnosno kakvu odluku će donijeti Milorad Dodik. Ukoliko se Dodiku “ukaže” da bi nešto mogao da promijeni ili osvježi, Višković poslije dvije godine može da ode, ali nije isključeno da će tu ostati i sve četiri godine. Ni tu opciju uopšte ne bih isključio – kaže Antić za Srpskainfo.

Ako se, kaže on, čak i ostave po strani skandali s izborom osuđivanih ministara, od kojih su dvojica već podnijeli ostavke, Antić tvrdi da je “prilično problematičan i ostatak Viškovićevog ministarskog kabineta”.



– Kad pogledamo ministre koji su izabrani i njihove stručne kvalifikacije, vidimo da je to jako tanko, na slabom nivou, odnosno da su ljudi postavljani u resore kojima se nikad nisu bavili. Čak su mogli da ih nekako drugačije iskombinuju i da bi neki od ministara možda bili pogodniji za neki drugi resor. Jasno je da je ova Vlada skupljena da bi se zadovoljili koalicioni interesi. Trebalo je zadovoljiti interese sedam ili osam političkih partija i sigurno je da ni SNSD nije mogao na sve da utiče. Štaviše, vjerujem da ni Dodik, niti u SNSD nisu znali za biografiju ministra iz Socijalističke partije i da je to tako prošlo – kaže Antić.

Upravo je ta potreba za “zadovoljenjem brojnih koalicionih interesa”, prema Antićevim riječima, najveći problem nove Vlade Republike Srpske.

– Znate kako kažu: gdje je mnogo baba, kilava su djeca. Prije pet ili šest godina imali smo mnogo jasniju situaciju, a u vladajućoj koaliciji bili su samo SNSD, DNS i SP. Poslije izbora sjednu Dodik, Pavić i Đokić i lako se dogovore. Sad imamo sedam ili osam igrača koji se pitaju i koji traže svoj dio, tako da će mnogo teže biti postići dogovore u ovoj Vladi. Svašta još možemo očekivati – predviđa Antić.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)