SVI ČEKAJU JANUARSKE RAČUNE Novim tarifama struje kažnjene porodice sa djecom?
Foto: V. Ševčuk

SVI ČEKAJU JANUARSKE RAČUNE Novim tarifama struje kažnjene porodice sa djecom?

S obzirom da smo danas zakoračili u februar mjesec, građani sa strepnjom čekaju nove račune za električnu energiju. 

Struja se u Republici Srpskoj od početka januara obračunava prema novim tarifama.

S obzirom da smo danas zakoračili u februar mjesec, građani sa strepnjom čekaju nove račune za električnu energiju.

Naime, prema novom obračunu, kako smo već ranije pisali, domaćinstva do potrošenih 500 kilovata će plaćati 0,0544 KM/kWh, od 501 do 1.500 kilovata je 0,0914 KM/kWh, a preko 1.500 kilovata je 0,2013 KM/kWh.



Kako nam je rekla jedna Banjalučaka nove tarife za struju idu na štetu porodica sa malom djecom.

– Porodila sam se prije tri mjeseca, a imam i dijete od četiri godine. I šta mi treba da očekujemo? Svaki dan moram uključiti mašinu, bojler, šporet jer pravim ručak, a i bebi mora biti toplo. Kako mi da ne potrošimo više od 500 kilovata. Zašto se kažnjavaju porodice sa većom potrošnjom kada se uglavnom radi o ljudima koji imaju djecu, a samim tim imaju i veće potrebe – upitala je Marijana S.

Već ranije sa istim stavom su izašli i čanovi Udruženja sa četvoro ili više djece 4 +.

Kako kažu potroše između 800 i 1500kWh. Zavisno od toga da li kuvaju na plin, na šporetu na drva, da li se griju na el.energiju, gradsko grijanje, pelet i sl.

– To će biti ogroman udar na budžet mnogočlanih porodica, jer je jednostavno nemoguće uklopiti se u prvi blok obračuna električne energije. U Banjaluci imamo više od 850 registrovanih porodica u kojima ima najmanje 6, a u prosjeku 8 članova domaćinstva – kazala je Adriana Basara, članica “Udruženja porodica 4+”.

Jovan Radovanović, predsjednik navedenog udruženja nedavno je izjavio da traži olakšice za višečlane porodice, koje su dovedene u nezavidan položaj.

– Tražimo da se za naše porodice obezbijede subvencije ili da se taj prag podigne – rekao je predsjednik Udruženja 4 + Jovan Radovanović.

Međutim, još uvijek nije nađeno sistemsko riješenje za ovaj problem, a novi računi su u pripremi.

Podsjetimo, gradonačlnik Banjaluke Draško Stanivuković podržao višečlane porodice.

– Vlada mora da uvaži prijedlog Udruženja i da ima sluha za ovakve prijedloge, jer su višečlane porodice veći potrošači i prve bi osjetile poskupljenje struje – poručio je Stanivuković, istakavši da ovakav vid naplate potrošenih kilovata predstavlja značajan udar na budžet višečlanih porodica, koje imaju veću potrošnju električne energije.

On je naglasio da će u ovoj ideji biti istrajni u Skupštini grada Banjaluke, ali i na republičkom nivou.

Podsjetimo i to da je cijena struje za privredu u RS povećana je s 53 na 65 evra po megavat-satu.

U Federaciji BiH i dalje stare cijene

Do poskupljenja struje nije došlo u Federaciji BiH, iako su postojale najave da bi se cijene mogle korigovati.

Iz Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine su nedavno potvrdili da nisu zaprimili zahtjev za promjenu cijene električne energije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH Nermin Džindić smatra da građani FBiH mogu biti mirni do polovine godine, jer obje elektroprivrede još mogu trpiti dvostruko veću proizvodnu cijenu od prodajne, jer se gubitak nadomješta prodajom viškova na inostranom tržištu.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)